Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Volvo Ocean Race och America’s Cup betyder mer än segling

Det svenska teamet på America's Cup - Artemis Racing. Med bland andra Fredrik Lööf och Max Salminen i besättningen.

Det svenska teamet på America’s Cup – Artemis Racing. Med bland andra Fredrik Lööf och Max Salminen i besättningen. De kommer till Göteborg i augusti nästa år.

Nu har det blivit känt att Göteborg nästa år står värd för världens två största och mest välkända seglingstävlingar – Volvo Ocean Race i juni och America’s Cup i augusti. Det är sportevenemang i högsta ligan, att jämföra med Formel 1 eller PGA-touren i golf. Rätt använt är det mer än en fjäder i hatten för evenemangsstaden, här ryms både stadsutveckling och stora affärer.

Den 21 juni nästa år angör tävlingsbåtarna i Volvo Ocean Race Göteborg efter nio månaders strapatser till havs. Den som tror att det varit en nöjesresa kan ta en titt på till exempel den här lilla filmen.

När båtarna går i mål så kommer det att bli ett stort evenemang på Frihamnspiren. Göteborgarna kommer kunna se, känna och uppleva några fragment av äventyret på nära håll. Men det är bara en sida av myntet. En annan sida är att sätta fokus på ett av stans mest attraktiva utvecklingsområden.

När Volvo Ocean Race lämnade Göteborg 2002 följdes de av hundratals småbåtar.

När Volvo Ocean Race lämnade Göteborg 2002 följdes de av hundratals småbåtar.

Precis som gjordes när Volvo Ocean Race gästade Göteborg 2002 och 2006. Då gällde det Eriksberg och Lindholmen. Nu är det Frihamnen. Redan till 2021 ska en stor del vara bebyggt med bostäder, kontor och grönområden.

Med stöd av evenemanget kommer tiotusentals göteborgare och TV-tittare att få se området när det är uppklätt till fest. Det är en bra start för stadsutvecklingen på hela Hisingen.

America’s Cup kommer hit två månader senare, 28 – 30 augusti. Det är en tävling med en 160-årig historia och beskrivs som den mest prestigefyllda seglingstävlingen i världen. Katamaranerna som seglar, så kallade AC45:or, är vidunder närmast att jämföra med formel ett-bilar på havet.

Detta är ingen uthållighetstävling som Volvo Ocean Race. Här handlar det om teknik, taktik och mycket höga farter. Tävlingarna följs via media i hela världen. Besättningarna är ofta rekryterade utifrån OS-meriter.

Den kommersiella sidan av myntet är hur mycket olika företag och sponsorer satsar på tävlingen. Här är båda evenemangen mycket framgångsrika. ”Volvo Ocean Race är sponsring i världsklass” skriver Dan Persson i Idrottens Affärer. Han menar att andra evenemang har mycket att lära av hur Volvo utvecklat sin seglingstävling när det gäller sponsring.

America’s Cup är återigen en annan femma. Mycket har hänt sedan Pelle Pettersson deltog 1977 med den egendesignade båten ”Sverige”. Utvecklingen har gått mot det extrema. Investeringarna som team och sponsorer gör är enorma.

Naturligtvis kommer team, arrangörer och sponsorer se till så de får bästa möjliga utväxling på sina investeringar. Därför ska man glädja sig åt att några av världens främsta varumärkesbolag är i Göteborg nästa år. Det kan inte vara annat än bra för affärerna.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.