Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Vetenskapsfestival och möten som är värda mer än pengar

Vetenskapsfestivalen samlar stor publik till föreläsningarna i Bältespännarparken. Kunskap är populärt.

Vetenskapsfestivalen samlar stor publik till föreläsningarna i Bältespännarparken. Kunskap är populärt.

Vetenskapsfestivalen i Göteborg är Sveriges bästa kunskapslyft. Den, och många andra vetenskapliga möten, ger värden som ibland inte kan mätas i pengar. Dessutom är det kul med kunskap.

Förra veckan kunde man öka på sitt kunnande i 350 punkter. Så många föredrag, experiment, paneldiskussioner och andra inslag var det i Vetenskapsfestivalens öppna program.

Det är 20:e året i rad som festivalen arrangerades i Göteborg. Det är inte bara den äldsta utan och den ojämförligt största och bästa populärvetenskapliga händelsen i Sverige. Kanske i hela Norden, eller Europa.

– Det har blivit en tummelplats. Folk kommer från olika håll, nätverkar och blandas. Alla blir imponerade över hur vi genomför detta. Många andra har försökt men inte lyckats, säger Jennie Turner som är ansvarig för det digra programmet.

Vetenskapsfestivalen är numera en nationell angelägenhet. Bland huvudmännen finns Vetenskapsrådet, Vinnova och Riksbankens Jubileumsfond intill Göteborgs Universitet, Chalmers och Näringslivsgruppen på Göteborg & Co.

– Årets besökssiffror är inte sammanställda ännu men känslan är att det varit en rejäl ökning jämfört med 2015.

Förutom det öppna programmet, som är till för alla, så finns ett omfattande skolprogram och sedan några år också en del som är för branschen. Den sistnämnda samlade i år 450 deltagare från hela Norden till ”Forum för forskningskommunikation”.

Andra vetenskapliga möten i Göteborg denna vår är till exempel ”International Forum on Quality and Safety in Healthcare” och Kardiovaskulärt vårmöte samt ”European Obesity Summit”. Samtliga är medicinska expertmöten på högsta nivå som samlar tusentals deltagare. Nästa år kommer Nobel Week Dialogue tillbaka med en rad nobelpristagare.

Vi är väldigt bra på att beskriva vad dessa och andra möten och festivaler betyder för staden i form av hotellnätter och ekonomisk omsättning. Men det finns andra värden som kanske är ännu viktigare och det är vad de tillför till kunskapssamhället och till en universitetsstad som Göteborg.

Studenter, forskare och intresserad allmänhet liksom kunskapsbaserad industri kan möta och diskutera med några av världens främsta experter inom sitt område. Vilka framtida värden bygger det upp?

Se där, ett tänkbart ämne för nästa års Vetenskapsfestival kanske?

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.