Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Vad händer efter det stora evenemanget?

| Inga kommentarer

EM i friidrott 2006. Ett mycket lyckat evenemang för idrotten, staden och Sverige.

EM i friidrott 2006. Ett mycket lyckat evenemang för idrotten, staden och Sverige.

Skid-VM i Falun är över och nu börjar eftersnacket. Blev det ett lyft för dalastaden eller inte? Som vid alla stora evenemang beror framgången mer på vad som händer efteråt än under. Och där kan faktiskt Falu-VM spela en roll.

Svetten har lackat både hos tävlande och arrangörer. När det är klart; medaljerna och biljettförsäljningen är säkrad, ingen katastrof har inträffat, de hundratals volontärerna har gått hem. Då infinner sig stämningen som gör skäl för namnet Lugnet. Men det är nu som arbetet ska göras om evenemanget ska bli en framgångssaga.

Idrottens affärer låter en expertpanel kommentera skid-VM här. Bland annat skriver Håkan Bång om statens roll för att liknande stora internationella tävlingar ska bli verklighet i framtiden. Falu kommun har gjort stora ansträngningar ekonomiskt för att VM ska bli av. Precis som Göteborg har gjort när vi har haft liknande händelser.

Själv har jag haft förmånen att få jobba med flera VM och EM i friidrott och konståkning på centrala positioner. Det är fantastiskt roligt, jobbigt och kräver ekonomiska insatser av staden redan under kandidaturen.

I Göteborg har det alltid funnits stöd för satsningar på evenemang, både från politiken och göteborgarna. Det har också varit en styrka att de stora arenorna ägs av kommunen. Därför har Göteborg blivit en stor evenemangsstad.

Staten är den stora vinnaren på alla internationella evenemang. Samtliga utländska gäster, som aldrig kommit hit annars, betalar full moms på allt de konsumerar vilket ger ett bra tillskott i statskassan. Därför har det länge argumenterats för att staten bör ta ett större ansvar för att Sverige ska kunna arrangera fler VM och EM.

Det insåg Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring 2006, och det insåg idrottsministern Gabriel Wikström när han åkte till Falun och tweetade att det är viktigt med samverkan för att Sverige ska få fler internationella evenemang.

Ministerns tweet under VM i Falun

Ministerns tweet under VM i Falun

Just Falu kommuns stora investeringar för att kunna arrangera skid-VM kan faktiskt vara en väckarklocka. Wikström fick också idrotten och besöksnäringens strategi presenterad för sig där budskapet är ganska tydligt. Målet är att fördubbla antalet hållbara internationella idrottsevenemang och idrottsmöten på tio år.

Naturligtvis handlar strategin inte bara om att staten ska förse arrangörsstaden med en påse pengar. Det handlar lika mycket om att besöksnäringen och idrottsrörelsen samlar sina resurser. Och ser på hur man kan ta tillvara de långsiktiga effekterna efter evenemanget.

Kapstaden är ganska långt från Falun. Men i en intervju så berättar turist-VD:n hur man lyckades med att utnyttja fotbolls-VM till att förändra bilden av staden och landet, locka fler besökare och skapa tillväxt.

Lite för ofta hör man att ett evenemang är till för att ”sätta oss på kartan”. Men det svåra är inte att hamna på kartan. Det stora tricket är att hålla sig kvar där.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.