Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Ulf på 28+ är årets krögare i Sverige

 

Ulf Johansson, krögare på 28+ med utmärkelsen på Restauranggalan.

Ulf Johansson, krögare på 28+ med utmärkelsen på Restauranggalan.

En krog som legat på topp i 30 år och inte låter trenderna styra. Det belönades med utmärkelsen Årets krögare till Ulf Johansson på 28+ i Göteborg på Restauranggalan i måndags kväll. Kometen blev Årets klassiker.

Redan 1985 öppnade 28+ och fem år senare fick man en stjärna i Guide Michelin. Sedan har det fortsatt. Med samma höga nivå på kvaliteten och med stjärnan i behåll. Krögare Ulf Johansson har varit med hela tiden.

– Efter alla de här åren är jag nog fortfarande lite av en doldis. Man måste tro på det man gör och jobba med det med stolthet. Det är fantastiskt och hedrande att få ett sånt här pris från branschen, säger han.

Juryn som delade ut priset tog fasta på just detta. I motiveringen står att läsa: ”Passion och ödmjukhet i kombination med kompetens och uthållighet gör Ulf Johansson på 28+ i Göteborg till en unik krögare. I år firar han 30 år med 28+ och sin 25:e Michelinstjärna i rad – i en bransch där trender och konjunkturer kommer och går.”

En av de andra tre nominerade var Lars Ahlström som driver den välkända Fiskekrogen. Han är storsint i nederlagets stund:

– Det känns hedrande att få stå på samma scen som Ulf. Han är verkligen värd detta och det hade inte känts rättvist om jag hade vunnit, säger Ahlström

Efter 30 år ligger 28+ kvar på samma adress, med samma krögare och i stort sett samma koncept. Samtidigt har kroglivet och sättet att gå ut på ändrats enormt mycket.

– Det har varit en jätteutveckling av gastronomin i Göteborg. Många nya fantastiska krogar har öppnats, och kanske också stängts eller ändrats. Men det känns lite som att vi tappat de senaste åren. Gästtillströmningen är inte lika stor som i Stockholm och priskonkurrensen är hård, säger Ulf Johansson.

– Just nu är trenden att det ska vara ”fun dining”. Men jag tycker det måste finnas utrymme för både det och ”fine dining” i en stad som Göteborg. Därför fortsätter vi att tro på det vi håller på med. Detta priset blir som en mugg blåbärssoppa i Vasaloppet. Lite energi på vägen.

Ytterligare en göteborgskrog blev vinnare på restauranggalan. Det var Kometen som vann i kategorin ”Årets klassiker”.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.