Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Tio rätter som tog Göteborg till New York

North nordisk matfestival

Frida Ronge och Fredrik Andersson på North matfestival i New York

I höst har matstaden Göteborg visat upp sig tillsammans med Västsverige. Bland annat i New York under North – the Nordic food festival. Arrangemanget var en del i konceptet Try Swedish som Visit Sweden använder som plattform för att marknadsföra svensk mat och mattraditioner utomlands.

Frida Ronge från restaurang Vrå och Fredrik Andersson från Gothia Towers stod för den svenska gastronomiska inslaget. Huvudaktiviteten var en lunch och en middag för inbjudna gäster med sammanlagt tio rätter som lagades på plats.

– Det var fokus på svenska smaker med vår tvist. Givetvis mycket fisk och skaldjur men också korv och ost. Sverige som land uppfattas som väldigt exotiskt och våra smaker är mycket intensiva, säger Fredrik Andersson.

Med sig i bagaget hade Frida och Fredrik bland annat löjrom från Spiken, tång från Grebbestad, hjortron och oljor. Gästerna fick smaka på gravlax på knäckebröd, rökt torsk med pepparrotsaioli, sashimi på hälleflundra och mycket annat. Vilka alla tio rätterna var kan man se i ett reportage på Luxury Experience.

– Många var imponerade av smakerna och sättet vi får fram dem. Vi fick många frågor efteråt och pratade länge med gästerna. Det är mycket man tar med sig hem från en sådan här resa. Även att träffa och diskutera med kockar från de andra nordiska länderna var mycket givande.

Göteborg & Co har tillsammans med Västsvenska Turistrådet satsat på att delta i två större aktiviteter inom Try Swedish i höst. Förutom matfestivalen North så pågår en kampanj i England tillsammans med tidningen The Guardian. Även där har det varit en mataktivitet där Mats Nordström från Wasa Allé höll en masterclass för ett 40-tal brittiska foodies. Syftet är att skapa intresse för Göteborg och Västsverige som matdestination och visa upp förstklassig och innovativ gastronomi.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.