Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Terrorismen slår mot allt som vi byggt upp tillsammans

Det var inte detta jag hade tänkt skriva på bloggen i dag. Men terrordåden i Bryssel i all sin vedervärdighet är ett slag mot rörlighet, frihet och möten över gränserna. Precis det som är kärnan i världens mest snabbväxande industri.

Bilderna från flygplatsen i Bryssel i morse visar män i kostym, barn i färgglada overaller, ungdomar med ryggsäck, vuxna och barn med rullväskor. Alla springer. Bort från explosionerna som de fortfarande bara anar vad det är. Bort från det som alla varit rädda för skulle hända. Bara inte just nu, just här.

Terroristerna slog denna gång till mot en av Europas mest trafikerade flygplatser och mot tunnelbanan. Förra året, i Paris, var det mot en konsertlokal, ett antal restauranger och ett stadion där det pågick en fotbollslandskamp.

Platser där människor samlats för att ta del av upplevelser, resa någonstans eller helt enkelt bara umgås med varandra. Exakt det som utgör turismens och resandets själva väsen. De gemensamma upplevelserna på någon plats som inte är hemma.

I alla tider har resenären sökt det främmande, för att bekanta sig med det. Turism i sina bästa stunder är ett sätt att skapa broar mellan människor. Det ökar nyfikenheten på andra kulturer och överbryggar skillnader.

När jag var ung så var Vietnam synonymt med krig och fruktansvärda övergrepp. Nu är det ett av favoritländerna för såväl unga som gamla ”backpackers”. Turismen har hjälpt landet på fötter ekonomiskt och avståndet mellan vår kultur och deras sargade historia har minskat.

I förra veckan hölls Svenskt Besöksnäringskongress i Göteborg. Bland mycket annat resonerades om besöksnäringens mål att fördubbla turismen till 2020. Man är på god väg. Tillväxten förra året var stor, särskilt de utländska besökarna ökade kraftigt till Sverige.

Stockholm, Göteborg och Malmö är alla vinnare i konkurrensen om turisterna. Besöksnäringen är redan betraktad som en basnäring och kommer att fortsätta vara en stark del av Sveriges framtida försörjningsbas. Ett av de stora problemen som branschen upplever just nu är brist på arbetskraft. I synnerhet gäller detta restaurangerna.

Om detta hade jag tänkt skriva i dag. Nu tänker jag bara på de stackars människor som valde att resa på helt fel dag.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.