Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Svenska Mässan öppnar Europas nya mötesplats – i Göteborg

Svenska Mässan och Liseberg. Stora och viktiga grenar i svenskt näringsliv.

Svenska Mässan och Liseberg. Stora och viktiga grenar i svenskt näringsliv.

På lördag 6 december invigs en av de största enskilda satsningarna någonsin i Göteborgs besöksnäring. Svenska Mässan har byggt färdigt sitt tredje hotelltorn och blir därmed den största helintegrerade mötesplatsen i Europa med cityläge.

– Vi har stuckit ut hakan ordentligt och skapat snackisar som många vill prata om och ta bilder av, säger Carin Kindbom koncernchef och vd för Svenska Mässan.

Carin Kindbom i glasbron mellan de två tornen

Carin Kindbom i glasbron mellan de två tornen

En av snackisarna är definitivt de båda broarna som binder ihop tornen. Hur det känns att promenera över dem kan du uppleva i det här lilla klippet. Andra snackisar är poolen som hänger utanför byggnaden på 20:e våningen, hissarna med glasväggar som tar gästerna till toppen med en fart av 3,5 meter per sekund eller det sobra Upper House-konceptet med fem-stjärnigt boende och restaurang där största sviten är på 130 kvadratmeter. Eller bikuporna på taket med 60 000 bin och egen honungsproduktion.

Theatre2

The Theatre – norra Europas bästa showkrog – där Joe Labero just nu uppträder.

Eller varför inte The Theatre där just nu Joe Labero trollar för fullsatta läktare. Det går inte att känna igen C-hallen som förvandlats till en showkrog.

– Den bästa i norra Europa. Alla artister vill komma hit och helst också uppträda här, säger Patrik Krall med lång erfarenhet av artistproduktioner.

I januari ska Labero ersättas av MyDog och därefter Båtmässan innan det är dags att bygga upp hela teatern igen inför Flashdance.

– Vi säljer upplevelser och det går att trolla med miljöer. Tre år har det tredje tornet tagit att bygga och nu är vi oerhört stolta. Nu har Göteborg en helt integrerad mötesplats med cityläge, en investering på 1,2 miljarder kronor, säger Carin Kindbom.

Svenska Mässan beräknar nästa år att passera en miljard i omsättning och öka antalet besökare med 300 000 till totalt 1,6 miljoner. De tre tornen kommer att ha 1 200 rum med 2 470 bäddar och 8 restauranger.

Det är ett välkommet tillskott till destinationen Göteborg som ger möjlighet för näringen att växa ännu mer.

– Detta blir en stor tillgång när vi ska sälja in Göteborg. Destinationen behöver hitta sina delar som gör att vi står ut i den internationella konkurrensen. Detta är en professionell central kapacitet i kombination med närheten till hav och inland, säger Camilla Nyman vd för Göteborg & Co.

Under 2014 har besöksnäringen i Göteborg slagit nya rekord i antal gästnätter. Trenden är starkt uppåt på samtliga prioriterade marknader. I synnerhet på privatresemarknaden.

– Vi ligger på rekordnivåer i dag när det gäller beläggning och lönsamhet på hotellen och det krävs modiga investerare som går i bräschen för att Göteborg ska kunna växa ytterligare, säger Nyman.

TreTowersFakta

  • Det nybyggda Tower 3 har 450 hotellrum.
  • Total rumskapacitet är nu 1 200 rum, vilket gör Gothia Towers till ett av Europas fem största hotell.
  • Två hela våningsplan i Tower 3, våning 2 och 28, upptas av konferensrum.
  • På 29:e våningen, 100 meter upp i luften, finns festvåningen Imagine.
  • Twentyfourseven, dygnet runt-öppet restaurangcafé, har öppnat i bottenplanet.
  • Gothia Avenue, ett 262 meter långt inomhusstråk genom den nya hotellobbyn, förbinder Korsvägen med Liseberg och Focus.
  • I investeringspaketet ingår också Upper House, femstjärnigt hotell med prestigerestaurang och exklusivt spa i övre delen av mittentornet samt en ny internationell showarena, The Theatre.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

2 kommentarer