Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Så kan Sverige undvika missommar

| Inga kommentarer

Ursäkta ordvitsen i rubriken. Det går inte att skämta bort krisen. Men det finns en del som kan göras för att undvika en missad sommar för besöksnäringen. Här är tre förslag.

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co

Besöksnäringskollen lanserades av Göteborg & Co i våras. Där kan man vecka för vecka följa utvecklingen i branschen. Just nu har hotellen i Göteborgsregionen högst beläggning och revpar av de nordiska storstäderna. Den är 17,5 % respektive 153 kronor, eller runt 80 procent sämre än normalt.

”Det här är det värsta som vi upplevt”, som Markus Oddestad på hotell Royal säger i detta GP-reportage. Och då är sommaren snart här. Perioden då sommarstaden Göteborg brukar leva upp till sitt namn. När destinationen fylls av besökare från Sverige och utlandet med idrottsturneringarna, konserterna och havet som dragplåster. Samt naturligtvis Sveriges största turistattraktion som har majoriteten av sina tre miljoner besök på sommarsäsongen. Det första förslaget är till regeringen.

1. Låt nöjesparkerna öppna

Vi pratar normalt om besöksnäringen som en basnäring som skapar tusentals jobb och förtjänar att tas på allvar. Så hur känns det när högt specialiserade och professionellt drivna anläggningar som Liseberg och Gröna Lund hamnar under epitetet ”tivolinöjen och festtåg”? Nöjesparkerna hade tidigt i krisen en ambitiös plan för hur man skulle kunna öppna på ett ansvarsfullt sätt genom att neutralisera köer, släppa in färre besökare, skarpa hygienregler för personal och besökare. Men ännu faller nöjesparkerna in bland begränsningen på 50 personer. För varje spenderad krona i Liseberg, spenderas ytterligare tre kronor i Göteborgs besöksnäring. ”Många väljer att stanna hemma i Sverige i år för att fira sin semester, och då är Liseberg extremt viktigt, ännu viktigare än vanligt för oss. Lisebergs besökare kommer innan och efter för att äta på våra restauranger”, säger krögaren Lalle Morberg. När detta skrivs har dock ingen signal kommit om att en lagändring är på gång, och om parkerna ska kunna öppna behöver beskedet komma nu för att det inte ska bli en missommar.

2. Njut av digitala upplevelser, och längta efter verkliga

När vi ändå är inne på lagar och regler. Svenska Mässan har samma restriktioner som Liseberg med 50 personers gräns. På samma sätt som nöjesparkerna vill företrädare för fyra stora mässanläggningar i Sverige – Svenska Mässan, Stockholmsmässan, Easyfairs och Elmia – ha klargöranden som gör det möjligt att förbereda öppning i höst. Är det fler än jag som de senaste veckorna har följt webbinarer eller andra digitala möten via Teams eller Skype? Eller njutit av någon av konserterna som GP, Pustervik och Göteborg & Co bjudit på? Sarah Klang i fredags var fantastisk. Det funkar fint, men den främsta effekten i alla fall på mig är hur mycket bättre det är i verkligheten. Köp biljetter till framtida upplevelser nu.

3. Spendera utlandssemestern hemma

Det tredje förslaget är till oss som konsumenter och kunder. Skidveckan i våras blev säkert inställd. Liksom turen till Kanarieöarna eller någon storstad. Tänk på alla pengar som blivit över i semesterkassan och spendera några av dem på hemmaplan. Besöksnäringen anstränger sig för att din vistelse ska bli så trygg och säker som möjligt. Sedan är det upp till dig och mig att följa reglerna. Enligt mediarapporteringen köper svenskarna hemelektronik, kokböcker och sexleksaker under krisen. Själv har jag handlat en del i butiker, men inte något av detta. Däremot har jag tillbringat flera nätter med familjen på hotell i närheten och det är en stor upplevelse. Lilla London istället för stora. Marstrand istället för Mallorca. Styrsö istället för Kreta. Stekt makrill istället för paella. Unna dig det och hjälp branschen att undvika missommar.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.