Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Rekordökning av turister till Göteborg i sommar

Sommargöteborg lockade fler än nånsin. Allra mest ökade utländska besökare.

Sommargöteborg lockade fler än nånsin. Allra mest ökade utländska besökare.

Juli är årets viktigaste månad för besöksnäringen och i år har det slagits alla rekord i övernattningar på hotellen. I Göteborg var det 14 procent fler gästnätter än 2014 och de allra flesta nya besökarna kom från utlandet. Det är ett högt betyg åt vår destination.

Göteborg är en populär sommardestination. I år har det betytt att hotellen varit i stort sett fullbokade i juli. Det är mycket starka siffror som avslöjades när SCB och Tillväxtverket släppte statistiken för årets största turistmånad. Det bekräftas av hotellen som har haft en beläggning på 89 procent i genomsnitt måndag till lördag.

– Det har varit en väldigt bra sommar i hela regionen. Vi har haft stora event, konserter och festivaler som dragit många besökare och vädret har varit perfekt för en bra hotellsommar: inte för varmt så alla hänger på stranden, lite lagom ostadigt vilket bidragit till bra storstadsväder, säger Kristian Andreasson, Regionchef Väst, Scandic.

En ökning med 14 procent innebär ungefär 85 000 fler gästnätter än året innan. Men mest glädjande, och lite överraskande, är att de utländska besökarna står för 75 000 av dessa med rejäla ökningar på alla viktiga marknader i juli:

  • Storbritannien: + 40 procent
  • Tyskland: + 7 procent
  • USA: + 27 procent
  • Kina: + 78 procent
  • Norge: + 18 procent

Från Kina startade förra veckan reguljära charterresor för första gången. Men den stora ökningen av kinesiska hotellgäster (+ 37 procent hittills i år) hänger sannolikt ihop med att CEVT, utvecklingsbolaget som Volvo och Geely har gemensamt, har växt rejält och ständigt söker ny kvalificerad arbetskraft. Detta kommer i sin tur att öka intresset för familj och vänner från Kina att resa hit.

Storbritannien är en effekt av effektiv marknadsföring, ökat intresse för Sverige och att det just nu finns fler avgångar än på många år hit med flyg till Landvetter. Det finns ännu ingen direktlinje till USA, men argumenten för en sådan växer och blir starkare med ökande antal resenärer.

Norska turister har kvar sin kärlek till Göteborg och det är fortfarande prismässigt gynnsamt, även om den norska kronan tappat i värde och nu ligger i stort sett lika med den svenska.

Sommarens många evenemang och möten har haft rekord i deltagare där flera varit internationella. Att ungdomsturneringarna Gothia och Partille Cup har som strategi att öka antalet utländska lag har säkert bidragit.

De nya hotellinvesteringarna som gjorts de senaste åren är en förutsättning för att kunna fortsätta växa. Antalet rum har blivit fem procent fler sedan juli 2014, men trots det ökade utbudet så har lönsamheten stigit ännu mer och det är just nu arbetsamt men roligt att driva hotell i en storstad.

Det blir en spännande och intressant höst att följa här på bloggen. Vi ses!

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.