Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Prisregnet 2015 över Göteborgs krogar för mat & dryck

| Inga kommentarer

Thomas Sjögrens segerkram som Årets kock

Årets Kock Thomas Sjögren får en segerkram av prins Carl Philip. Bild: Dick Gillberg

2015 var ett bra år för Göteborgs fantastiska restauranger. Flera utmärkelser för mat och dryck har landat hos stadens krogar, krögare och caféer – som när Dosa Ivanov tog hem guldmedalj på World Cocktail Championship. Här är några av de mest kända utmärkelserna som gick till Göteborgskrogar och göteborgare.

Årets kock: Thomas Sjögren

Den 5 februari vann Thomas Sjögren Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling; Årets Kock. Thomas jobbar på Swedish Taste och är sedan vinsten mycket efterfrågad till olika uppdrag.

Årets Café: Da Matteo

I juni utsågs Da Matteo på Magasinsgatan till årets café av White Guide. Motiveringen är: “För att ha skapat en mötesplats för alla med både hjärta, expertis och hög servisnivå, där både det egenrostade kaffet och bakverken från det egna bageriet håller extremt hög kvalitet.”

Årets stjärnskott: Koka

Koka öppnade 2014 och fick direkt en stjärna i Guide Michelin och utsågs till Årets Stjärnskott av White Guide. Motiveringen är: “För att med stort gastronomiskt självförtroende ha skapat en informell krog där gästerna bjuds på stora smakmässiga upplevelser i mötet mellan mat och vin tillsammans med en chosefri service i en härlig atmosfär, som ger en ny definition åt begreppet hjärtligt.” Dessutom kom Koka på plats 19 bland Nordens bästa krogar, utsedd av White Guide.

Årets Merroir Award: Hoze

Förra året delade White Guide ut en ny utmärkelse: Merroir Award som belönar nyskapande arbete med sjömat med “merroir” som utgångspunkt (från den franska “mer” som betyder hav). Och var ska en sådan hamna om inte i fiskens och skaldjurens huvudstad. José Cerdá och hans lilla 6 plats krog Hoze fick den med motiveringen “För att våga bryta många invanda tabun om hur sjömat ska sourcas, hanteras, beredas och presenteras för att smaker, aromer och konsistenser ska komma maximalt till sin rätt.”

Årets Kaffeuplevelse och en av Nordens bästa: Upper House Dining

I Gothia Towers andra torn ligger på den 26e våningen Upper House Dining som utsågs till Årets Kaffeupplevelse och kom på elfte plats bland Nordens bästa. Båda utsedda av White Guide. I slutet av 2014 blev Upper House utsedd till Årets Affärskrog av Dagens Industri.

Årets Klassiker och Årets Krögare: Kometen och Ulf Johansson på 28+

En krog som legat på topp i 30 år och inte låter trenderna styra. Det belönades med utmärkelsen Årets krögare till Ulf Johansson på 28+ i Göteborg på Restauranggalan i november. Kometen låter sig inte heller styras av trender och blev Årets klassiker. Detta skrev jag om i ett tidigare inlägg.

Årets Ölupplevelse: Thörnströms Kök

Håkan Thörnström har vunnit Kockarnas Kamp och fått en stjärna i Guide Michelin. I år blev hans krog Thörnströms kök också bäst på öl, utsedd av White Guide. De fick titeln tack för en “hantverksinspirerad öllista” och sin “förståelse och entusiasm för öl som dryck till modern gastronomi”.

Silver i VM i Ostronöppning

Johan Malm, huvudkock på restaurang Gabriel i anrika Feskekôrka knep andra plats i World Oyster Opening Championship i Galway i september. Johan blev världsmästare 2010 och nordisk mästare 2015.

Världsmästare bartender: Dosa Ivanov

Världens bästa drinkmakare Dosa Ivanov

Världens bästa drinkmakare Dosa Ivanov

Det finns ytterligare ett skäl till att besöka Göteborg: För att träffa världsmästaren i longdrink och Bartender of the Year. Den 14e Oktober 2015 vann Dosa Ivanov World Cocktail Championships i Bulgarien med sin longdrink ”Grand Horizon”. Han representerade Sverige och Clarion Hotel Post i den internationella tävlingen efter att han redan ha vunnit titeln av ”Årets Bartender” vid SM för bartender tidigare i år. På Norda Bar & Grill (Clarion Post Hotel) kan man träffa Dosa och smaka på den vinnande drinken.

Nya Michelin stjärnor har tänts

I våras fick två nya göteborgskrogar var sin stjärna i årets upplaga av konnässörernas bibel Guide Michelin: Koka och SK Mat och Människor. Så nu finns sex av Göteborgs restauranger med i den exklusiva skaran. De fyra tidigare är Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, och Bhoga.

Läs mer om Michelinkrogar restauranger här.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.