Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

På Göteborgs födelsedag firar vi framtiden

| Inga kommentarer

När Göteborg om några år har jubileum är det inte främst fyra gångna sekler som ska firas. Det är inte heller nuet som ska hyllas. Istället är det framtiden som ska manifesteras. Den som väntar runt hörnet och som kan vara osäker, nyckfull eller helt fantastisk.

På sitt sista möte 2018 fattade Göteborgs kommunfullmäktige ett historiskt beslut. De fastställde förslaget till program för Jubileumsfirandet 2021 och anslog samtidigt den stora summan 100 miljoner kronor i budget.

Det är en ära och ett ansvar att få vara med om planeringen och genomförandet av detta projekt. Men det som egentligen är syftet med firandet är inte att Göteborg har uppnått 400 år av stadsplanering och samhällsbygge. Det verkliga syftet är att fästa blicken mot de kommande 100 åren och vilken stad vi vill lämna över till nästa generation.

För som Fredrik Beckman skriver här så fungerar ett jubileum som en trampolin mot framtiden. Det gällde Göteborg 1923 och det gäller Göteborg 2021.

Då, för 100 år sedan, hämtade man mycket inspiration från ingenjörskonst och teknik. På sätt och vis är det likadant nu, även om den tekniska fascinationen inför att kunna bygga jättestora ånglok eller fartyg har ersatts av vad som kan åstadkommas genom digitalisering och artificiell intelligens. Men då, som nu, förstod man vikten av platser och forum där människor kan mötas för att utbyta erfarenheter, tankar och idéer.

Göteborg & Co fick uppdraget att samordna stadens 400-årsjubileum för tio år sedan. Därefter startades en lång rad processer och projekt som fortfarande pågår.

Ibland hörs smått beska kommentarer om att det ena eller andra projektet inte kommer gå i mål under rätt år. Det gäller exempelvis stora hamnkanalen, linbanan och Frihamnen.

Det hade naturligtvis varit trevligt att kunna inviga samtliga under 2021, men det finns andra viktiga poänger. Processer är i gång som annars inte existerat. Göteborgarna har fått upp ögonen för möjligheter som man inte visste fanns och alla tre projekten är trampoliner mot framtiden.

Det finns också många projekt som är, eller på väg att bli, genomförda och klara i tid.

Just nu jobbar några av mina kollegor på Göteborg & Co med planeringen av jubileumsåret. Idéer och förslag har börjat strömma in. Gissa om aktiviteten kommer att öka en bit in på 2019.

Till dess önskar jag alla läsare av Snack om Turism ett riktigt gott nytt år.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.