Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Optimism präglar mötesbranschen på EIBTM

Barcelona är värd för en av de största mässorna för mötesindustrin

Barcelona är värd för en av de största mässorna för mötesindustrin

Det är optimistiska tongångar från dem som arrangerar möten och kongresser. Många tror på tillväxt 2015. Men det finns mörka moln, och ett av dem hänger över Skandinavien.

Konkurrensen är hård. Det inser vem som helst som vandrar runt på mässan EIBTM i Barcelona som avslutas i dag, torsdag. Det är här som mötesarrangörer från hela världen möter destinationer, hotell, anläggningar och andra.

Sveriges monter delas av Göteborg, Stockholm, Malmö, Lappland och Åre. Aktiviteten har varit hög de första två dagarna med både planerade och spontana möten.

Göteborgs representanter i Sverigemontern

Göteborgs representanter i Sverigemontern

– Det är så det fungerar. Man har inbokade möten med presumtiva arrangörer, men det kommer också spontant förbi personer som kan leda till att ett stort möte hamnar i Göteborg, säger Anthony Bright från Göteborg Convention Bureau.

EIBTM fungerar också som en kunskapskälla för omvärldsbevakning. En uppmärksammad rapport som presenterades var American Express Meetings & Events 2015 Global Meetings Forecast. Ett långt namn på vad som sägs vara en av branschens viktigaste kompasser för framtiden.

Försiktig optimism och förväntningar på tillväxt nästa år präglar mässan. Trenden går mot en liten ökning av antalet möten, för Europa + 0,4 procent, men med färre deltagare. Fler men mindre alltså. På några års sikt är optimismen större.

– Även om vår industri inte har kommit upp till de nivåer som gällde före recessionen har vi lyckats hantera den ekonomiska krisen bra och självförtroendet har växt. Optimismen dämpas av de politiska riskerna i omvärlden. En god idé är att följa nyheterna noga 2015, kommenterar Rob Davidson chef för MICE Knowledge.

Spanien lovas goda utsikter efter krisåren. Här är det Mallorca som visar upp sig på EIBTM

Spanien lovas goda utsikter efter krisåren. Här är det Mallorca som visar upp sig på EIBTM

Vinnare och förlorare? Spanien har en ljus framtid och landet har återhämtat sig från krisåren och antalet möten och kongresser väntas öka nästa år. Stora städer som Madrid, Aten och Rom har gått igenom ett ekonomiskt stålbad och blivit mer konkurrenskraftiga.

Däremot så tror prognosmakarna att det ser bistrare ut för Frankrike, Danmark och Sverige. De tre länderna väntas få kämpa med minskade totala intäkter när arrangörerna gör allt för att pressa sina kostnader.

Till sist en liten spaning som är positiv för Göteborg. Eftersom möten och kongresser blir kortare och mer kostnadseffektiva ser man också en trend mot att de hålls mer på hemmaplan eller i grannländer. Eller att de hellre hålls i andrastäder där kostnaderna generellt är lägre och transporterna mindre tidskrävande.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.