Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Nobel Week Dialogue fyllde Svenska Mässan

Fredspristagaren Tawakkol Karman höll ett brandtal mot diktatur och terrorism.

Vad får man om man tar fem nobelpristagare, en explosiv kinesisk konstnär, en handfull världledande forskare och en professionell friklättrare? Jo, det blir ingredienserna i en heldag om det okända. Ämnet för årets Nobel Week Dialogue var ”Into the unknown”.

Utanför Svenska Mässan ringlade kön lång när portarna öppnades klockan 9. Kongressalen har plats för 1 500 och det var fullt när professor emerita Helga Nowotny startade med att tala på ämnet: Facing an uncertain, but open future.

Kön ringlade utanför Svenska Mässan inför öppningen.

Publiken var en blandning av akademiker, näringslivstoppar, studenter och vanliga göteborgare. Lockade av ett unikt tillfälle att lyssna till forskare på världsnivå med fritt inträde. Det direktsänds på nätet så alla kan följa överallt.

Detta är fjärde gången som Göteborg är värd för Nobel Week Dialogue som hålls 9 december vartannat år i Stockholm. Nästa tillfälle i Göteborg blir alltså jubileumsåret 2021.

Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen är huvudpartners tillsammans med Ericsson, Volvo Group, Carl Bennet AB, Stena-stiftelsen och Carlsberg Foundation. Det är Nobel Media som arrangerar och som även gör liknande, fast mindre, event runt om i världen.

Många studenter hade hittat till Mässan denna måndag. Men också professorer, näringslivstoppar, politiker och vanliga göteborgare.

För en stad som är öppen för världen, som arbetar med internationella möten för att bredda samverkan mellan forskning och näringsliv samt vill att så många som möjligt ska kunna delta utan att behöva betala en stor peng för detta så är Nobel Week Dialogue en händelse som uppfyller alla kriterier.

Det är ett nöje att få vara där.

Kinesiske konstnären Cai Guo-Qiang gör konstverk med hjälp av krut. Men också vackra fyrverkerier vilket man ser i denna lilla film.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.