Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

När hästsporten tog över Göteborg

| Inga kommentarer

Koncentration och precision gällde när fyrspannen tog sig runt hindren i Slottsskogen.
Bild: P-O Alfredsson

Detta ska inte bli någon hyllning till svenskarna som tog EM-medaljer på hästryggen i förra veckan. Även om deras prestationer är fantastiska. Detta är istället en eloge till staden som gjorde det möjligt.

Hästar är stora och vackra djur som jag alltid hållit mig på respektfullt avstånd ifrån. Men den här veckan har det varit omöjligt att inte bli imponerad och lite intresserad. Sporten och tävlingarna gick bra för Sverige. Men för Göteborg har hela mästerskapet, Longines FEI EM i Ridsport, varit en uppvisning i lyckade arrangemang.

En gång myntades begreppet ”More than a sporting event” just av Göteborg. Innebörden är att man gör något större av ett mästerskap än det som händer på tävlingsarenan. EM i friidrott 2006 är det senaste exemplet på när hela centrala stan präglades av ett mästerskap. Invigningen på Götaplatsen kan man fortfarande prata om i lyriska ordalag. De som varit med ännu längre minns VM 1995.

Förra veckan fick vi ett nytt exempel som kommer att leva kvar lika länge. Att det skulle bli just ridsport gjorde det mer komplicerat. Hästar kräver lite mer utrymme än friidrottare när de ska springa maraton på stadens gator. Men inte mindre spektakulärt.

På trottoaren i Haga kom man riktigt nära ekipagen på väg mot Slottsskogen.

På Göteborgs unika evenemangsyta, Heden, så byggdes en komplett arena med tillhörande mässområde, restauranger och stallar upp. Stora sponsorföretag satsade enormt och ryttare som normalt får visa sin skicklighet inför mer eller mindre tomma läktare blev plötsligt publikfavoriter.

Slottsskogen i lördags var en fantastisk uppvisning i både skicklighet och arrangemang. Enligt Park & Natur var det 30 000 människor i parken vilket inte är orimligt. TV-bilderna som sändes i SVT visade makalösa vyer och på trottoaren i Haga kom man så nära de travande ekipagen att respekten ökade lika mycket som avståndet minskade.

Samtliga gjorde grymma insatser; trafikkontoret, park & naturförvaltningen, polisen, volontärer och funktionärer.

Till detta kan man addera medaljer och sportsliga framgångar. Precis som GP:s krönikör Magnus Vassel skrev i måndags så vill man bara göra om det. Samma känsla hade vi som genomförde EM 2006. Uppmärksamheten i svensk och utländsk media har varit stor.

EM i ridsport är ett engångsevenemang som genomfördes på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. Det gör att det är extremt svårt att beräkna omkostnader och efterfrågan. Några dagar före start skedde ett fruktansvärt terrordåd i Barcelona som ytterligare höjde säkerhetsnivån. Allt detta gör att evenemangets bokslut kommer visa röda siffror.

Men för Göteborg i stort och för näringen har det ändå varit en stor framgång.

Heden lockade storpublik under hela veckan.
Foto: P-O Alfredsson

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.