Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Mycket bättre, men långt kvar till bra

| Inga kommentarer

Turisterna har börjat komma tillbaka till Göteborg. Förra veckan hade hotellen en beläggning på över 50 procent för första gången sedan corona-pandemin startade. Men priserna är pressade och osäkerheten är stor inför hösten.

Dagens goda nyhet är att regeringen just nu ser över den generella begränsningen på 50 personer vid sammankomster. Det var en nödåtgärd som slagit väldigt hårt mot kultur- och idrottsevenemang, möten, mässor och nöjesparker som Liseberg. Det kommer knappast att bli fritt fram för fullsatt, men detta är arenor och anläggningar som kan hantera en publik på ett säkert sätt. Att anpassa reglerna till lokaliteterna är egentligen inte konstigare än att det är olika hastighetsbegränsningar på en stadsgata och en motorväg.

I morse var Visit Stockholms tf vd Karin Mäntymäki och jag inbjudna till P1 morgon för att berätta om läget för sommarturismen i storstäderna. För Göteborg och Malmö ser det lite ljusare ut. Sista veckan i juli var den bästa sedan pandemin startade med beläggning på hotellen på över 50 procent, enligt Benchmark Alliance, mer än dubbelt så högt som i juni. Stockholm och de andra huvudstäderna har det tuffare eftersom de normalt har större andel internationella besökare.

Snittpriset på ett hotellrum i Göteborg minskade med 29,5 procent i juli. Vilket gör lönsamheten per tillgängligt rum låg. Förra veckan var den hälften mot normalt i Göteborg och över 70 procent sämre i Stockholm och Köpenhamn.

Turistbyrån på Kungsportsplatsen har märkt en tydlig ökning av utländska besökare de senaste veckorna. Tyskar, danskar och holländare börjar hitta hit. När jag pratar med hotellen säger de samma sak. De norska gästerna är fortfarande få.

På Landvetter har trafiken så smått kommit i gång. I dag, tisdag, är det 15 ankomster varav 12 internationella. I våras fanns det bara en daglig flight. Stena-färjorna från Tyskland och Danmark betyder också att det är möjligt att ta sig hit.

Vackra Vrångö är ett tydligt exempel på hur pandemin drabbat den lokala besöksnäringen. Lyssna gärna på reportaget i P4 från i söndags.

Om det är något som krisen har visat så är det hur viktig besöksnäringen är för livet i en stad. Det handlar om tiotusentals sommarjobb för ungdomar. Men också om en levande stadsbild med kultur, nöjen, butiker och möten mellan människor.

Hur kommer det nya normala att se ut?

Det finns mängder av webbinarier och artiklar av kloka personer där ute att läsa och lyssna till. Det gemensamma för dem är att ingen vet. På Göteborg & Co följer vi utvecklingen genom att samla olika tillgängliga data. Det ger en bild av nuläget och tidiga indikationer på förändringar.

Viktigt just nu är att 50-gränsen anpassas så att det går att öppna arenor, teatrar, mötesanläggningar och nöjesparker igen. Om än med strikta begränsningar i antal personer, hygienregler med mera. Det skulle betyda mycket.

Storföretagens affärsresande och hemarbete är också betydelsefullt. Samt förstås att du och jag handlar i butiker, går på restaurang och besöker de attraktioner som är i gång. Besöksnäringen brukar kunna återhämta sig, även om det ser ut som att vi får leva med att viruset är kvar under lång tid.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.