Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Michelin delar ut nya stjärnor i Göteborg

Björn Persson på resturang Koka har belönats med en stjärna i Guide Michelin.

Björn Persson på resturang Koka har belönats med en stjärna i Guide Michelin.

Det blev två nya stjärnkrogar i staden när Guide Michelin kom med sin årliga guide i dag. Både Koka och SK Mat & Människor fick stjärnstatus.

– Detta betyder jättemycket för oss. Det är ett internationellt bevis på uppskattning av det vi gör, säger Björn Persson på Koka.

Göteborg ståtar nu med sex restauranger med var sin stjärna i matbibeln Guide Michelin. Förutom de båda nya så behåller Thörnströms Kök, Bhoga, 28+ och Sjömagasinet sina utmärkelser. Det har aldrig tidigare vimlat så mycket av stjärnor i Göteborgs krogvärld.

Stefan Karlsson som driver SK Mat & Människor och Björn Persson hade tidigare stjärnrestaurangerna Fond och Kock & Vin men lade ner dem och avsade sig då samtidigt sina utmärkelser. Nu får de tillbaka dem igen, fast i ny tappning.

– På sätt och vis kan man säga att vi lämnade tillbaka stjärnan vi hade för Kock & Vin. Men ambitionen har hela tiden varit att göra något bättre och annorlunda än den klassiska finkrogen. Och för oss och personalen är det enormt viktigt att få en ny stjärna, säger Björn Persson.

För ett par veckor sedan vann Thomas Sjögren på göteborgska Swedish Taste tävlingen Årets Kock. Koka har blivit Årets Krog på restauranggalan och Upper House i Gothia Towers har fått en rad utmärkelser. Det händer mycket just nu i Göteborgs krogvärld.

– Det var en riktig överraskning för oss. Jag fick just beskedet på telefon och det var oväntat, men fantastiskt roligt både för oss och för matstaden Göteborg, säger Stefan Karlsson.

Att Upper House inte fick någon stjärna i Michelinguiden denna gång kan bero på att restaurangen inte funnits så länge. Michelin lägger stor vikt vid kontinuitet där det gäller att hålla en hög kvalitet över tid. Det kan alltså vara dags igen om ett år.

Även i Stockholm och Malmö delades det ut stjärnor. Liksom i Århus. Hela listan finns här.

Det är en hemlig process när representanterna för Guide Michelin är ute och testar krogar. Själv hamnade jag för några år sedan på en av stadens bättre krogar intill en ensam medelålders man som åt sig igenom menyn på ett lite underligt sätt. Efteråt ville han prata med ägaren som genast ställde upp. När jag frågade hovmästaren om han visste vem gästen var så viskade han diskret ”Guide Michelin”.

För turist-, mötes- och evenemangsstaden är det oerhört viktigt med Michelins utmärkelser. Det är precis som Björn Persson säger ett internationellt kvitto på att krogarna i stan håller hög klass, vilket är precis vad utländska arrangörer av kongresser och stora evenemang frågar efter. Ett bevis för att detta är en stad där man vill förlägga sina arrangemang.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.