Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Kulturkalasets fantastiska fredag

 

Göteborgs Kulturkalas är en festival i världsklass, med en publik i samma kategori. Evenemangsstaden och göteborgarna kan känna sig stolta.

Göteborgs Kulturkalas är en festival i världsklass, med en publik i samma kategori. Evenemangsstaden och göteborgarna kan känna sig stolta.

I fredags kväll var långt över 100 000 personer samtidigt ute på Göteborgs gator, parker och torg för att njuta av musik och annan kultur. Alla hade trevligt och ingen behövde vara ensam. Kulturkalaset är helt enkelt en festival i världsklass att vara stolt över.

Göteborgs Kulturkalas laddade som vanligt upp med ett digert program. I år hade man också vädret på sin sida. Kalasgänget räknar fortfarande på publiksiffror för hela veckan, men en ögonblicksbild från i fredags kväll imponerar.

Mellan klockan 22.00 och 22.15 räknades åskådarna framför de största scenerna. Där var det publikdragande akter som Elissa (Götaplatsen), Perikles (Packhuskajen), Tensta Gospel Choir (Kungstorget) och Burnt out Punks (Kanaltorget). Totalt vid detta tillfälle var det 79 000 personer!

Samtidigt rör sig många tusen personer mellan festplatserna. Plus att det i Slottsskogen just då pågick Way out West med 30 000 deltagare. En bra bit över 100 000 unika besökare som njuter av musik, kultur och sällskap i Göteborg vid samma tidpunkt.

Elissa drog 35 000 till Götaplatsen.

Elissa drog 35 000 till Götaplatsen.

Det dracks också ett och annat glas på alla uteserveringar både på och utanför festområdena. Folkmassor och trängsel borde ju vara eldorado för ficktjuvar. Så vad gjorde polisen? Tja, de var naturligtvis där men hade inte alltför många bovar att jaga.

Tillgreppsbrott, alltså stölder och ficktjuveri, liksom berusningsgrad går närmast ner jämfört med en vanlig helg och brottsligheten under Kulturkalaset är numera ingen stor fråga.

En annan rekordsiffra kommer från Barnens Kulturkalas i Trädgårdsföreningen; 154 000 besök under veckan.

Det kommer en slutrapport där Göteborgs Kulturkalas utvärderas med publikundersökning och alla olika festplatsers rapporter. Men årets kalas är en formidabel succé där organisationen stått på tårna och levererat precis allt som utlovats, och det med råge.

Det är lätt att tro att Kulturkalaset bara är en stor trevlighet, ett bra jippo. Men det har långt högre ambitioner än så. Mångfald, jämställdhet och integration är honnörsord som får moderna kläder under Kulturkalaset. Och det är inga nya kejsarkläder.

Det finns en tanke med alla satsningar, alla spelningar, fritt inträde, blandningen av artister i programmet och det fina samarbetet med alla organisationer och stadsdelar. I år fungerade allt och alla förväntningar överträffades.

Till sist en musikaliskt underbar liten hälsning från några av volontärs-ungdomarna i Trädgårdsföreningen.

Timbuktu med Göteborgs Symfoniker stod för öppningskvällen på Götaplatsen.

Timbuktu med Göteborgs Symfoniker stod för öppningskvällen på Götaplatsen.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.