Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Här är de nya hotellprojekten i Göteborg

| Inga kommentarer

Några av alla nya hotell som planeras i Göteborg just nu.

Viljan att investera är stor i Göteborg just nu. Det gäller på många områden och även inom hotellbranschen. Redan om några år kommer det finnas upp mot 4 000 nya rum. Det är en utveckling som Göteborg knappast varit med om tidigare.

Den som i början av 2000-talet räknade byggkranar eller grävmaskiner i centrala Göteborg hade en ganska enkel uppgift. Det fanns inte alltför många. I dag är det annorlunda. Häromdagen besökte jag Lindholmen och slogs som vanligt av att det hänt en del sedan sist. Och mer är på gång.
Göteborg ska växa med cirka 30 procent de kommande åren. Nya bostäder och arbetsplatser, ny infrastruktur som ska se till att man kan ta sig till och från jobbet. Och såklart nya hotell.
Svenska Mässan utlyste i veckan arkitekttävling för sitt fjärde höghus. Längre söderut har Liseberg startat sitt jubileumsprojekt. Mölndal, Hisingen, Gamlestan, Landvetter, Järntorget och Gårda är andra platser som kommer ha nya hotell om bara några år.
Det är en fantastisk utveckling. De hittills kända projekten summerar till mellan 3 000 och 4 000 rum fram till 2025. Alltså runt 500 rum per år i snitt. Det är dubbelt så hög investeringstakt som de senaste 18 åren.

Den som varit med länge kommer kanske ihåg när Gothia Towers första och andra torn skulle byggas. Många befarade att det skulle bli överetablering. Västnytt gjorde inslag och GP skrev.
Nu blev det en framgångssaga istället och det är historiskt hög beläggning på hotellen. Från att ha legat kring 60 procent från 1980 och fram till 2010 har den ökat och ligger nu på 70 procent. Många fler hotell, men ännu fler gäster alltså.
Det finns flera förklaringar men en av de mest märkbara är hur antalet som bor privat har ökat. Det finns tre slags gäster på hotellen: Affärsgäster, konferensgäster och privatgäster.
I Göteborg så har affärs- och konferensgästerna, enligt Visitas beräkning, ökat med cirka 40 procent de senaste 15 åren. Medan privatgästerna har blivit mer än dubbelt så många. Det märks under helgerna. I år gjorde satsningarna på Höststaden med Halloween på Liseberg att trycket var extra högt på hotellen under höstlovsveckan.
Om alla byggplaner är ett tecken på något så är det att Göteborg och kommunerna runt omkring håller på att förändras till en storstadsregion på riktigt. Det känns roligt och hoppfullt.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.