Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Göteborgarna är stolta över sin stad

gbgco_Copyright Skyflyers_2_a¦êlvsborgsbronHur är det att bo och leva i Göteborg? Jo, mycket bra. I dag släpptes SOM-insitutets stora undersökning om bilden av Göteborg där nära 3 500 göteborgare har satt betyg på sin egen stad. Det blev med beröm godkänt.

En levande bra stad att bo i med många mötesplatser, krogar samt bra kulturutbud och näringslivsklimat. Det är några av de bästa sakerna med Göteborg, enligt invånarna själva.
Det är lätt att bli uppmuntrad när man börjar läsa i SOM-institutets 30-sidiga rapport. Så här skriver institutet själva i inledningen:

”Hur invånare bedömer sin stad är ett explicit mått på en stads attraktionskraft. Tidigare forskning har visat hur en rad olika aspekter som lönenivåer, arbetstillfällen, bostadskvalitet, tillgång till offentlig service, kultur, miljö, parker och rekreation, trygghet, kollektivtrafik restauranger och nattliv alla påverkar hur nöjda invånare är med en stad… Vidare innebär en attraktiv stad att fler vill bo kvar och flytta till staden. Hur ser göteborgarna på sin egen stad?”

Och fortsätter:

”Mest positiva bedömningar, där över 90 procent av de svarande instämmer, är att det finns bra restauranger och serveringar, att Göteborg är en bra stad att bo i, att det finns många platser att träffa vänner på samt att staden har ett rikt kulturutbud. Vidare anser 86 procent av de svarande att Göteborg är en stad att vara stolt över.”

Man kan dessutom tillägga att över 80 procent tycker att Göteborg har ett bra näringslivsklimat och ett gott rykte internationellt, samt att över 70 procent anser att kollektivtrafiken fungerar bra och att staden är miljövänlig. Bara 6 procent svarar nej på frågan om de skulle rekommendera andra att flytta hit.

Det är starka siffror. Göteborgaren är ingen missnöjd och gnällig person. Om hen är oroad så är det över trygghet och säkerhet, enligt undersökningen.
En attraktiv stad är en stad med livskvalitet där man gärna vill leva. Besöksnäringen bidrar stort till det genom utbud av nöjen, kultur, krogar, attraktioner etc. Förutom att det skapas jobb så skapas positiva upplevelser och minnen.

Bilden av Göteborg i SOM-undersökningen stämmer bra med resultatet i den imageundersökning som vi på Göteborg & Co redovisade i våras. Med den skillnaden att resultatet i SOM är ännu mer positivt.
Det går väldigt bra för Göteborg just nu. Och snart är sommaren här på riktigt.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.