Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Göteborg förebild när mötesstäder blir mer hållbara

| Inga kommentarer

En rapport från internationella mötesorganisationen ICCA har Göteborg som en av förebilderna när det gäller hållbarhet

En rapport från internationella mötesorganisationen ICCA har Göteborg som en av förebilderna när det gäller hållbarhet

Ibland blir man lite extra stolt över sin stad. Som när Göteborg är en av förebilderna för mötesstäder i hela världen för sitt hållbarhetsarbete. Nyligen beskrivet i rapporten ”A path to a brighter future”.

Det är i ett så kallat ”White paper” som internationella mötesorganisationen ICCA beskriver ett antal goda exempel på städer som framgångsrikt arbetar med hållbarhet som en del av sin destinationsutveckling.

Stora möten och kongresser som samlar tusentals deltagare innebär såklart en belastning på miljön. Inte minst genom alla resor som oftast sker med flyg när det gäller internationella sammanhang.

När ICCA tillsammans med Imex-group och MCI nyligen släppte sin första rapport om hållbara städer under den stora Imex-mässan i Frankfurt så slog man fast att det är städerna som leder utvecklingen.

Göteborg finns med i den absoluta toppen av städer som framgångsrikt arbetat med att minska miljöpåverkan i samband med möten och kongresser. I november blev Göteborg som första stad utnämnd till bäst i klassen när ett antal internationella städer jämfördes i det ambitiösa ”Global Sustainability Index”.

Rapporten med det långa namnet ”Sustainable Destination Management Trends and Insights: A path to a brighter future” listar ett antal goda exempel från olika städer där Göteborg lyfts fram bland annat för projektet ”ElectriCity” med buss 55 från Chalmers till Lindholmen.

“Gothenburg’s pioneering 2010 Sustainable Events Strategy provided the vision and ambition to catalyse actions that resulted in them become the overall GDS-Index winner, as well as earning them the title of Europe’s No.1 Eco-Business Destination by Business Traveller Magazine.” skriver man bland annat.

Utmärkelsen har ökat intresset för Göteborg som mötesstad. Givetvis i kombination med de stora satsningar som gjorts på nya hotell och anläggningar där Svenska Mässan med sina 1 200 rum är ett av de starka säljargumenten.

Imex-mässan i Frankfurt är en av årets viktigaste samlingspunkter för branschen och i år fick Göteborg stor uppmärksamhet. Bland alla andra städer som också profilerar sig med hållbarhet så står Göteborg ut, inte minst tack vare Sveriges image som rent, tryggt och välorganiserat. Det blir säljargument som allt fler kan ta till sig när de riktigt stora städerna fått problem med alltför många besökare på alltför lite yta.

Här finns hela rapporten för den som vill läsa.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.