Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Göteborg blir värdstad för återkommande internationella kongresser

Firande på Götaplatsen med Poseidon

30 år fyller Gothenburg Convention Bureau 2016. Det firas med det mest framgångsrika året någonsin för möten och företagsevents.

Med över 130 möten och företagsevents blev 2015 ett rekordår för mötesstaden Göteborg. Staden blir allt mer attraktiv för arrangörer av internationella kongresser. Nyligen beslutade ”Annual Meeting of the European Society of Human Genetics – ESHG” att lägga sin årskongress i Göteborg vid två framtida tillfällen.

1986 var året som The Final Countdown toppade listorna och Reagan och Gorbatjov möttes i Islands huvudstad Reykjavik. Det var också då som Gothenburg Convention Bureau startades. Numera en del av Göteborg & Co.

I år firas 30 år och jubileumsåret kunde inte börjat bättre. 2015 blev Göteborgs bästa mötesår någonsin med över 130 000 delegatdygn, och de kommande åren har värvats ett stort antal nya möten, även återkommande.

– Intresset är stort och att Göteborg blir värd för återkommande kongresser är ett bevis på den höga standarden på våra hotell och anläggningar, men också på att vi kan leverera vad vi lovar, säger Annika Hallman på Göteborg Convention Bureau.

En starkt bidragande orsak till det växande intresset är den stora investering som Svenska Mässan gjort. Den imponerar även på utländska besökare. Förra året besöktes mötesstaden av flera internationella branschmagasin. Bara någon enstaka hade varit i Göteborg tidigare och ingen av dem hade några som helst förväntningar. Nu lockades de av norra Europas största helt integrerade mötesanläggning, och fick samtidigt se Lindholmen, flera andra hotell och för några av dem också skärgården.

Det blir allt vanligare att arrangörer av stora årliga internationella kongresser beslutar om att lägga sina kongresser roterande mellan ett färre antal städer. Detta för att göra processen mer effektiv och spara tid och pengar.

En av dem är The European Society of Human Genetics (ESHG) som beslutat lägga sin årliga kongress i Göteborg 2019, plus vid ytterligare ett tillfälle längre fram. 3 000 delegater väntas delta i fyra dagar. ESHG hölls i Göteborg redan 2010 och deltog vid en site visit i samband med invigningen av Gothia Towers tredje hotelltorn i december 2014.

– Det har fungerat väldigt bra att samarbeta med Göteborg. De har en professionell organisation som visar engagemang och förstklassigt värdskap. Svenska Mässan är Europas största och mest centrala mötesanläggning med allt under samma tak. Men framför allt är Göteborg en fantastisk stad där man som mötesdelegat känner sig välkommen, säger Jerome del Picchia ESHG Executive Officer.

– Att välja Göteborg var inte svårt. Det är en mycket bra kongresstad med alla anläggningar i city, fantastiska restauranger på gångavstånd och ett vackert läge vid havet.

Ännu en anledning att fira blev det när Göteborg vann omröstningen om att få stå värd för International Continence Society 2019 (ICS). Göteborg fick nästan hälften av rösterna, lika många som de två andra kandidaterna fick tillsammans.

– Nio kandidatstäder ansökte och tre av dem valdes ut att presentera sig på webbsidan med en kort film. Jag tror filmen som Göteborg gjorde blev avgörande, säger professor Ian Milsom på Sahlgrenska Akademin som blir ordförande för ICS-mötet i Sverige.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.