Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Globala mötesindustrin ser fler möjligheter än hot

| Inga kommentarer

Den stora mässan IBTM World i Barcelona förra veckan samlade mötesindustrin från hela världen. Här är de senaste trenderna från en bransch som omsätter över en triljon dollar (18 nollor) varje år.

Det är en upplevelse att besöka IBTM och se hur ledande mötesdestinationer väljer att visa upp sig. Det är också en barometer för en industri som de senaste åren haft kraftig medvind. Allt fler satsar på möten som en del i sin affärsstrategi.

Hela världen är på plats i Barcelona. Från stora destinationer som Las Vegas, Dubai och London till mindre uppstickare som Rwanda och Georgien. Och så Sverige som framför allt representeras av Stockholm, Göteborg och Lappland.

Enligt en ny studie från Events Industry Council så omsätter världens mötes- och eventindustri 1,07 triljoner dollar i direkta effekter. Inräknat de indirekta effekterna blir det ofattbara 2,5 triljoner. Ändå pratar allt fler om andra effekter av möten än de ekonomiska. Utveckling, kompetens, talanger, attraktionskraft, hållbar tillväxt, näringslivsutveckling och det engelska begreppet Legacy, som närmast översätts med arv på svenska.

Detta sammanfattar Göteborg i sin nya strategiska plan för möten som lanserades på IBTM. Det är en plan som på uppdrag från kommunfullmäktige och beskriver hur mötesstaden ska utvecklas genom nära samarbete med akademi och näringsliv. Den får jag säkert anledning att återkomma till. Meetings International har skrivit om planen här.

Andra tydliga trender på IBTM: Hur kan man bäst utnyttja ny teknik, ”Time to be SMART” var en huvudrubrik i mässtidningen. Arrangörers minskande budgetar och ökande kostnader är en utmaning. Säkerhet är ännu mer i fokus. Andrastäder kommer starkt.

På plats för att presentera Associations World Congress & Expo var från höger: Eva Flyborg, Göteborg & Co:s styrelse, Annika Hallman, möteschef Göteborg & Co, Damian Hutt, Association World Congress, Malin Erlandsson, Svenska Mässan.

I år presenterade Göteborg programmet för Associations World Congress & Expo i april 2019 vid en välbesökt pressträff i svenska montern. Det är ett möte som samlar några hundra beslutsfattare från olika organisationer som i sin tur representerar runt 9 000 olika möten. Läs pressmeddelandet här.

Ett återkommande inslag är IBTM World Trends Watch Report. Ett 55-sidigt dokument som sammanställs och presenteras av Alistair Turner och Rob Davidson på mässan varje år. En grundlig analys av mötesindustrins alla sektorer, länder och typer av evenemang. Inklusive ekonomiska prognoser för 2019.

Alistair Turner och Rob Davidson presenterar IBTM Trend Report

Och deras slutsats? Instabilitet och ”disruption” (ungefär: oväntade händelser) är det nya normala. Trots geopolitiska hot som protektionism och handelskrig så är rapporten försiktigt optimistisk. IMF spår en global ekonomisk tillväxt på 3,7 procent nästa år. Tekniska innovationer och hur mötesindustrin lyckas anpassa sig till dem är en viktig del. Men också att antalet möten hela tiden ökar. Trenden går mot kortare möten som hålls oftare.

Inför 2019 är branschen optimistisk. Enligt MPI Meetings Outlook Report så väntar sig 63 procent en fortsatt ökad tillväxt. Sektorer som bank och finans, byggindustri, läkemedel och fordonsindustri fortsätter växa.

– Men det går inte att luta sig tillbaka. Även om prognoserna är goda kan det ändras fort. Vår industri har alltid varit känd för sin förmåga att klara kriser och anpassa sig till förändringar och denna egenskap är viktigare än någonsin, säger Rob Davidson.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.