Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

EM i Ridsport blir en häst- och folkfest 2017

Presskonferensen om EM i Ridsport 2017 under Göteborg Horse Show. Internationella och svenska förbunden tillsammans med Camilla Nyman och Lotta Nibell. Med 18 månader kvar så gäller full koncentration på förberedelserna.

Presskonferensen om EM i Ridsport 2017 under Göteborg Horse Show. Internationella och svenska förbunden tillsammans med Camilla Nyman och Lotta Nibell. Med 18 månader kvar så gäller full koncentration på förberedelserna.

Om bara 18 månader ska Göteborg stå värd för ett av de största evenemangen på länge. EM i Ridsport 2017 med hoppning, dressyr och körning planeras bli en folkfest med spektakulära tävlingar – många med fritt inträde. Där staden igen blir en förlängd arena.

Just nu avslutas Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Samtidigt är Svenska Mässan fylld av utställare under Eurohorse – som är nästan lika stor som bokmässan räknat i besökare. Det är ett enormt betydelsefullt evenemang för Göteborg som pågår under påskhelgen.

– Nu är det 18 månader kvar till EM i Ridsport och med tanke på vilken tradition och erfarenhet det finns i Göteborg så är vårt förtroende enormt för staden som arrangör, sa Sabrina Ibañez från internationella ridsportförbundet FEI när hon öppnade dagens presskonferens om det kommande storevenemanget.

Den 21 – 27 augusti 2017 ska Göteborg arrangera ett EM som ingen har upplevt tidigare. Titta på kartskissen här intill. Ullevi blir huvudarena för tävlingar i hoppning och dressyr. Heden blir hjärtat i den publika delen med motsvarigheten till Eurohorse, men även med tävlingar i Para-dressyr och körning med fyrspann. Dessutom gott om aktiviteter av typen prova-på.

EM i Ridsport 2017 kommer att gå på flera arenor. Ullevi är huvudarena för hoppning och dressyr. Medan Heden och Slottsskogen blir publika områden där det inte kostar inträde att få se ridsport i världsklass.

EM i Ridsport 2017 kommer att gå på flera arenor. Ullevi är huvudarena för hoppning och dressyr. Medan Heden och Slottsskogen blir publika områden där det inte kostar inträde att få se ridsport i världsklass.

Slottsskogen blir tävlingsarena för maratondelen av fyrspann. Liksom gatorna i närheten. Till både Heden och Slottsskogen blir det fritt inträde.

– Men det viktigaste området som gör detta möjligt att genomföra ligger här nere, sa Tomas Torgersson från Gothenburg Horse Show vid dagens presskonferens och pekade på Valhallas fotbollsplaner nere vid Mölndalsån.

– Utan det området för stallar och uppvärmning så skulle det inte vara möjligt.

Till EM väntas 300 av Europas bästa ryttare från 30-talet länder. Med sig har de 590 hästar. Fundera ett litet tag på logistiken kring detta och var man ska husera alla dessa före och efter tävling.

Medialt väntas 400 ackrediterade journalister, fotografer, TV-tekniker. Det är många, men färre än exempelvis ett EM i friidrott. Antalet TV-tittare beräknas till 70 miljoner. Detta är en stor TV-sport och bilderna från staden betyder mycket för att göra destinationen mer känd.

Som vid alla stora evenemang handlar det inte bara om en tävling i ridsport. Inte heller handlar det bara om ekonomiska effekter för besöksnäringen, eller PR-värden för staden. Det talas allt mer om långsiktiga effekter (det engelska uttrycket ”Legacy” är egentligen bättre men har ingen bra svensk översättning), hållbarhet och att öka intresset för ridsport och för en aktiv livsstil.

– Ridsport är den näst största sporten i Sverige och för oss handlar detta lika mycket om att bygga för framtiden och öka intresset hos unga, sa Ulf Brömster från Svenska Ridsportförbundet.

Det kommer behövas minst 700 volontärer och om man ska döma efter entusiasmen för att jobba inomhus under en intensiv påskhelg med Gothenburg Horse Show så lär det inte bli några problem att hitta.

Evenemangsstaden Göteborg behöver samlas inför EM 2017. En fyrspannstävling i Slottsskogen med körning på stadens gator kommer kräva en hel del planering liksom en öppen EM-by på Heden. En fråga vid dagens presskonferens från en av de internationella journalisterna gällde hur långa avstånd det är mellan Ullevi och Heden.

Det låter nästan skrytsamt bra att kunna svara: 150 meter ungefär. Evenemangsstaden Göteborg har unika fördelar.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.