Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Camilla Nyman skriver om hur VM i friidrott 2021 förlorades

Camilla Nyman, VD Göteborg & Co

Camilla Nyman, VD Göteborg & Co

I dag på förmiddagen kom beskedet om att Eugene, USA, får VM i friidrott 2021. Beslutet togs utan att ansökningsprocessen ens hade börjat. Internationella förbundet bortser därmed från sina egna regler.

Just nu pågår styrelsemöte för Internationella Friidrottsförbundet- IAAF, i Beijing. I förrgår kväll kom till vår kännedom ett rykte som cirkulerade i korridorerna att IAAF planerade att dela ut mästerskapet 2021 på innevarande möte. I går morse fick vi ryktet bekräftat och under onsdagen ägnade vi stor energi åt att med hjälp av våra internationella kontakter försöka förstå och eventuellt förhindra det som var på väg att hända.

Till saken hör att Göteborg & Co och Svenska Friidrottsförbundet just nu aktivt arbetar fram det underlag för beslut som vår politik skulle ta för att kunna komma igång med en kandidatur. Enligt guidelines och instruktioner från IAAF öppnar budprocessen för 2021 i januari 2016. Men nu hände något som vi absolut inte kunde förutse. Idag för ca 30 minuter sedan fattade IAAF beslut om att tilldela VM i Friidrott 2021 till Eugene, USA. Utan budprocess.

Vi är oerhört förvånade, närmast i chock, över hur ett av de största förbunden kan frångå sitt regelverk och ta dylika beslut. Det är som om guldmedaljen delas ut innan loppet ens har börjat. Vi fick inte ens en chans att komma till startlinjen.

Reflektionen blir då naturligtvis, vill vi som stad samverka med förbund som beter sig på ett sådant sätt? Tveksamt. Vi som stad investerar stort tillsammans med ett förbund i att med hjälp av ett evenemang sträva mot ett gemensamt mål. Att skapa en fest för göteborgarna. Att bygga ett intresse för vår stad internationellt och skapa möten som går över alla gränser, som självfallet får såväl sysselsättningseffekter som bidrar till hållbar tillväxt.

Dessutom kunde det här evenemanget blivit höjdpunkten i vårt 400-års jubileum 2021. Här har idrotten ett stort ansvar att rannsaka sig själva, ta tag i sina internationella förbund och kräva transparens i alla beslutsprocesser. Annars kommer vi att tappa intresset och det är inte en framkomlig väg. Vi behöver idrotten, såväl bredd som spets för att utveckla en stad som är bra att bo i och värd att besöka.

Samarbetet med svenska förbundet, förvaltningar och bolag inom staden har fungerat på ett oerhört bra sätt, något att glädja sig åt och ta med in i framtiden. Nu tar vi nya tag, på väg mot 400-årsjubileet 2021.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

En kommentar