Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Camilla Nyman

Camilla Nyman: ”Det blir både Kulturkalas och Julstad i Göteborg i år”

| Inga kommentarer

 

 

COPYRIGHT: FRIDA WINTER / GÖTEBORG & CO Julstaden Avenyn 2016

Julstaden Avenyn 2016

Både Göteborgs Kulturkalas och Julstaden är viktiga delar av det som skapar en levande och attraktiv stad. Därför ska båda finnas kvar också i framtiden. Det är bakgrunden till ett beslut som just nu skapar debatt i media och sociala kanaler.

Camilla Nyman

Camilla Nyman, VD Göteborg & Co

I höstas fattade styrelsen för Göteborg & Co beslutet att omfördela i bolagets budget så att anslag motsvarande 10 procent av Kulturkalasets totala budget istället fördes över till Julstaden. Det var ett enigt beslut som grundar sig i att båda evenemangen bidrar stort till att skapa just den attraktivitet som är bolagets uppdrag. Både för göteborgare och för besökare. Och under flera delar av året. Eftersom budgeten består av flera delar än anslag så blir effekten en 20 procents minskning, från drygt 23 till 19 miljoner kronor.

Göteborgs Kulturkalas har, efter en turbulent start 2007, utvecklats på ett sätt som är fantastiskt. Det har också mycket välförtjänt fått flera priser och blivit en förebild. Julstaden har också blivit en förebild som flera andra städer har tagit efter. Och ett lyckat exempel på hur man kan skapa attraktivitet under en vädermässigt svår årstid.

Förändringarna av Kulturkalaset väcker starka känslor. Men det är inte så svartvitt som rubriken till dagens krönika på GP:s kultursida vill göra gällande.

Just nu är flera av mina kollegor intensivt sysselsatta med att förbereda Kulturkalaset 2017. De har fått ändrade förutsättningar, men vi är övertygade om att de kommer att skapa ett fantastiskt kalas. Fast annorlunda med färre fasta stora scener. Och dansbandspubliken kommer att få dansa, men sannolikt inte på Packhuskajen.

Samtidigt startar, i en annan del av lokalerna, arbetet med Julstaden Göteborg 2017. Ljuset som lyser upp staden en hel mörk vintermånad har blivit en succé bland både göteborgare och besökare. Hur ska den utvecklas och tas vidare för att bidra till att öka attraktiviteten?

Kring midsommar brukar Kulturkalasets program vara i stort sett klart. Fram till dess kommer nyheter att publiceras på hemsidan och i sociala kanaler.

Det kommer hända mycket i Göteborg, precis som det ska. Och staden är mer populär än någonsin. Nyligen presenterade vi undersökningen ”Bilden av Göteborg i de skandinaviska länderna”. En stor studie av destinationens image bland svenskar, norrmän och danskar. Men också av hur göteborgarna uppfattar sin egen stad.

Resultatet gör att man blir stolt. Bilden av vår stad är tydlig och stark på alla områden. Och i dagens GP finns också artikeln: ”Norrmännen älskar Göteborg mer än sin egen huvudstad”.

Den som vill ta del av undersökningen hittar den här.

Copyright: Frida Winter© / Gšteborg & Co Gšteborgs Kulturkalas 2016 Miriam Bryant, Gštaplatsen.


Göšteborgs Kulturkalas 2016. Miriam Bryant, Göštaplatsen.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.