Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Bilden av Göteborg är öppen och välkomnande

Staden vid vattnet och hamnen är en av Göteborgs mest kända profiler.

Staden vid vattnet och hamnen är en av Göteborgs mest kända profiler.

Norrmän gillar Göteborg bättre än sin egen huvudstad och svenska besökares uppskattning överträffas bara av göteborgarnas. Det och mycket mer visar en stor undersökning av destinationens image i de skandinaviska länderna.

Välkomnande, Vänlig, Öppen, Äkta/Genuin, Mänsklig, Avslappnad. Det är några av Göteborgs starkaste sidor som destination enligt svenska besökare. De norska och danska är överens om det mesta i den bilden.
Totalt har över 6 000 personer i Sverige, Norge och Danmark deltagit i undersökningen ”Bilden av Göteborg i de skandinaviska länderna”. I november 2016 fick de svara på hur de uppfattar destinationerna Göteborg, Stockholm, Malmö, Köpenhamn och Oslo.

När motsvarande undersökning gjordes för drygt tio år sedan beskrevs Göteborg som trivsamt och vänligt, men samtidigt lite för lugnt och lagom. Då beslutade Göteborg & Co:s styrelse att försöka förflytta positioneringen mot mer av storstadskänsla.
Ett nytt kommunikationskoncept togs 2008/2009 med grafiskt typsnitt, ny logotyp och, framför allt, nytt bildspråk och tonalitet. Detta har sedan utvecklats vidare.
Resultatet visar att så har det blivit. Om Göteborg då kunde beskrivas som en stor småstad, så är det mer en liten storstad i dag. Destinationen beskrivs som mer öppen och aktiv, men är fortfarande ett familjeresmål.
Hela 95 procent av alla svenskar har besökt Göteborg, och 40 procent det senaste året. Av de tre svenska storstäderna så får Göteborg genomgående högst betyg, medan Stockholm har fler storstadsvärden.

Bland norrmän är både Stockholm och Göteborg populära städer att besöka, medan Oslo inte alls betraktas som lika vänlig och välkomnande. Eftersom nästan 20 procent av alla utländska övernattningar i Göteborg görs av norrmän är det en viktig grupp.
En minst lika viktig grupp är göteborgarna själva. Och där blir betyget högt. Göteborg är levande, vänligt, vackert, öppet och äkta. En stad med livskvalitet. Hela 80 procent av invånarna tycker att Göteborg är en bra eller mycket bra stad att bo och leva i. För Stockholm är det 76 procent och för Malmö 61 procent.
Det finns också negativa sidor och en stor del av göteborgarna tycker att staden är segregerad och har börjat bli stökig och skräpig. Totalt sett ligger dock Göteborg bättre till än de andra städerna även vad gäller negativa omdömen.

Göteborgs image som destination är nästan exakt samma i de tre länderna. Det spelar alltså liten roll om man kommer från Østfold eller Östergötland. Uppfattningen skiljer sig väldigt lite åt.
Här finns en presentation av hela undersökningen.

Fakta:

  • Undersökningen genomfördes under november 2016 i Sverige, Norge och Danmark som en webbenkät med användning av rikstäckande, och riksrepresentativa, webb-paneler
  • Antal svarande i resp. land: Sverige 3.300, Norge 1.536, Danmark 1.521
  • Endast personer som besökt respektive stad de senaste tre åren ingår i analysen
  • Undersökningen är beställd av Göteborg & Co och genomfördes av Berglund & Wiberg AB

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.