Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Är konst och kultur intressant för turister?

Röda Sten Galleri är huvudarenan för Konstbiennalen. Där kan man bland annat se House of Words av Santiago Cirugeda. Foto: Michelle Boynton

Röda Sten Galleri är huvudarenan för Konstbiennalen. Där kan man bland annat se House of Words av Santiago Cirugeda. Foto: Michelle Boynton

Om några dagar startar Göteborgs konstbiennal. Ett återkommande internationellt evenemang som lockar besök i nivå med en Ullevi-konsert. Under tio veckor finns biennalen bland annat på Röda Sten Konsthall.

Det började redan 2001. Då startade konstbiennalen, eller Gothenburg International Biennal for Contemporary Art (GIBCA) som hela namnet lyder. De senaste fem gångerna har Röda Sten Konsthall varit biennalens huvudman och platsen under Älvsborgsbron är perfekt. En av Göteborgs mest unika miljöer. Det begrep redan New York Times som gjorde detta klassiska reportage 2007, och The Guardian nu i år.

Kanske har dessa båda reportage bidragit till att området upplevt en besöksboom de senaste åren. Mia Christersdotter Norman är chef på Röda Sten Konsthall:

– Vi har märkt ett ökat intresse från internationella besökare i år. Vädret har säkert spelat in, men också sommarens utställning som väckt stor uppmärksamhet och blivit en snackis som spridit sig långt.

Den 12 september startar åttonde upplagan av konstbiennalen med titeln ”A story within a story…”. Den pågår till 22 november på Röda Sten Konsthall, Göteborgs Konsthall, Hasselblad Center, 3:e Våningen och KKP Galleri i Sockerbruket.

– Vi har jobbat för att nå ett nationellt erkännande som Sveriges biennal och i år har vi växlat upp ordentligt för att göra något speciellt.

Förra biennalen 2013 räknade in drygt 50 000 besök till de olika arenorna, alltså som en konsert på Ullevi. Varav en femtedel var ungdomar under 26 år.

– Det är svårt att räkna besök. Samtidigt hade vi verk ute på stan i offentliga rummet som sågs av många fler. Men vi märker av ett internationellt intresse, både när vi presenterat GIBCA under biennalen i Venedig och att vi får internationell publicitet för det vi gör.

Kulturupplevelser är något som turister efterfrågar starkt. Unika miljöer, museer och kulturevenemang lockar besökare till en destination. I Göteborg är vi fantastiskt bra på detta. Bokmässan, Filmfestivalen, Way out West, Symfonikerna, Operan, Kulturkalaset; för att nämna några som direkt poppar upp i huvudet.

Biennalen är också en reseanledning för kulturintresserade som vill uppleva något annorlunda. Gör som NY Times och Guardian. Ta spårvagnen till Röda Sten Konsthall.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.