Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

6 miljarder skäl att älska nöjesparker

| Inga kommentarer

Det pekar uppåt för Liseberg och andra nöjesparker.

Det pekar uppåt för Liseberg och andra nöjesparker.

En reseanledning som kan utveckla en hel region och ger stora skatteintäkter och jobb. Nöjesparker är inget man skojar bort. En studie som presenterades på Euro Attractions Show visar betydelsen av Liseberg och sju andra svenska turistmagneter.

Att Sveriges största turistattraktion ligger söder om Korsvägen är väl ingen nyhet för någon. Men hur stor betydelsen av Liseberg är för besöksnäringen i Göteborgsregionen finns nu i en färsk undersökning beställd av Svenska Nöjesparksföreningen. De har låtit den brittiska konsultbyrån Leisure Development Partners undersöka den samhällsekonomiska effekten av åtta svenska nöjesparker.

Den visar att parkerna tillsammans skapar 4 000 helårsarbeten, omsätter över två miljarder och bidrar med en total ekonomisk effekt på 5,8 miljarder. Alltså nästan 6 000 000 000 kronor! Dessutom genererar de 1,9 miljoner gästnätter i sina respektive regioner.

Liseberg är i sammanhanget ungefär lika stort som alla de sju andra parkerna tillsammans. Enligt rapporten står Lisebergs besökare för 900 000 gästnätter per år i Göteborg.

– Vi trodde själva att vi kanske stod för tio procent av gästnätterna i Göteborg. Men detta visar att det är över 20 procent. Så betydelsen är större än vad vi kunde tro, sa Lisebergs vd Andreas Andersen när han kommenterade studien.

Några av de andra parkerna har blivit mer eller mindre synonyma med platsen de ligger på; som Astrid Lindgrens värld, Kolmården, Skara Sommarland.

Det är inte bara så att de omsätter en hel del pengar i själva parken, utan är också väsentliga för hela näringen runt omkring.

Därför är det en bransch som jobbar hårt på att bli tagen på allvar. Men det gör ju inget om man har roligt under tiden.

– Vi vill bli samtalspartner till dem som sysslar med infrastruktur och skattefrågor, sa Pelle Johannisson som är ordförande i Nöjesparksföreningen.

Detta ska tolkas som en uppmaning till politiken att bry sig mer om en näring som växer kraftigt. En stötesten är momsen som är fyra gånger högre till en konsert på Liseberg eller Gröna Lund som den är till Skansen eller Trädgårdsföreningen.

Infrastrukturminister Anna Johansson som satt i publiken i går kväll när studien om nöjesparkerna presenterades är naturligtvis inte omedveten om detta.

– Man slås av okunskapen som finns kring svensk besöksnäring. Vi pratar för lite om den i det politiska samtalet, sa hennes företrädare i regeringen, Maud Olofsson, som blivit en varm förespråkare för besöksnäringen som ordförande i Visita.

De åtta nöjesparkerna i undersökningen, och medlemsföretag i Svenska Nöjesparksföreningen, är: Gröna Lund, Liseberg, Astrid Lindgrens värld, Furuvik, Gröna Lund, Gustavsvik, Skara Sommarland och Kolmården. Under fjolåret hade medlemsparkerna totalt 6,27 miljoner besökare, de omsatte 2,05 miljarder kronor och hade totalt 7 393 heltids- och deltidsanställda.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.