Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

175 dagar kvar tills Göteborg står värd för EM i ridsport

| Inga kommentarer

Tävlingen i fyrspann avgjordes i Scandinavium i lördags. På EM i augusti så får hästarna istället köra i Slottsskogen i en spektakulär uppgörelse om medaljerna.

Tävlingen i fyrspann avgjordes i Scandinavium i lördags. På EM i augusti så får hästarna istället köra i Slottsskogen i en spektakulär uppgörelse om medaljerna. Foto: Claes Jakobsson

 

Om några månader kommer några hundra av Europas bästa hästar och ryttare till Göteborg. Innan dess ska 40 000 kvadratmeter av staden täckas med sand, bland mycket annat. Det blir ett av de mest spektakulära evenemangen på många år.

I veckan invaderade hästfolket Scandinavium igen. Gothenburg Horse Show är ett i raden av årligen återkommande evenemang som är så betydelsefulla för stan. Nu är förberedelserna inne på slutspurten inför FEI Europamästerskapen i Ridsport 2017 och utan erfarenheterna från GHS hade EM aldrig kommit till Göteborg.
– Detta slår allt som vi tidigare har arrangerat. Nu blir Göteborg verkligen häststaden, sa Got Events vd Lotta Nibell på söndagens presskonferens där EM-planerna presenterades.
Ulf Brömster från Svenska Ridsportförbundet såg fram mot att bredda intresset för sporten som redan engagerar 10 procent av svenskarna, men som alltid sett sig missgynnad i förhållande till andra sporter.
Det ligger en hel del i detta. På den tiden jag var journalist ansåg sportreportarna att hästarna inte hörde hemma på sportsidorna. Det har blivit bättre, men fortfarande är det boll- och pucksporter som får mest uppmärksamhet. För att inte tala om upprördheten när hästfolket är så fräcka att de röstar fram sin favorit till Jerringpriset!

Nå, alla som är skeptiska till hästsport får chansen att ändra uppfattning den 21 – 27 augusti i år när EM går av stapeln i Göteborg. Ullevi är huvudarena, men det händer väldigt mycket utanför på stan.
Körning med fyrspann till exempel. I lördags hade arrangörerna bokat en buss för att de kuskar och journalister som ville kunde få en guidning av tävlingsbanan i Slottsskogen.
– Samtliga 55 kuskar ville åka med så vi fick snabbt få fram en buss till, sa Tomas Torgersson som är tävlingsansvarig.
Ett annat område är Heden där det blir utställning och tävlingar i bland annat para-dressyr. Plus en invigningskväll på måndagen som blir öppen för alla med fritt inträde. Att göra evenemanget tillgängligt för alla är en bärande del av konceptet. Men det är också runt 130 000 biljetter som ska säljas till Ullevi som kommer ha en publikkapacitet på cirka 27 000.ullevi1karta
Se skisserna över tävlingsområdena här.
– Heden är ett område som gör detta möjligt. Det hade inte gått att genomföra utan den öppna ytan som ligger så nära och som är så flexibel. Där finns plats för både tävlingar, stallar och utställning. Dessutom med hotell strax intill, sa Tomas Torgersson.
Precis som tidigare tillfällen när Göteborg har arrangerat ett stort mästerskap så krävs flera olika delar för att det ska bli framgångsrikt. Några av dem kan man kontrollera, som organisation och ekonomi, några inte, som vädret.
Men det som alltid krävs är intresse och engagemang från göteborgarna. Så är det alltid och det ska bli väldigt spännande att se när en boll- och puckstad blir en häststad. Det är sporten och ryttarna värda.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.