Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Welcome to Growthenburg

Ett bildspel från BRG om Göteborgs tillväxt.

Denna vecka har vi rört oss mellan världsdelarna, utan att för den skull lämna Göteborg. Qatar Airways har firat sin nya linje och Landvetter flygplats utveckling varit i fokus. Men det är också filmfestival i stan med 450 filmer från 80 länder.

I mitten av december landade det första planet och i veckan var Akbar Al Baker, VD för Qatar Airways och en av flygvärldens mäktigaste personer, på besök i Göteborg. På en välbesökt presskonferens svarade han på frågor om flyget i allmänhet och sitt bolag i synnerhet. Läs mer om den här.

Qatar Airways med CEO Akbar Al Baker i spetsen höll presskonferens angående den ny öppnade linjen Doha -Göteborg. Med var också Landvetter flygplats chef Charlotte Ljunggren Foto: Tommy Holl

Qatar Airways har flera gånger röstats fram som världens bästa flygbolag och att de startat en linje med fem avgångar i veckan mellan Göteborg och Doha kommer avsevärt att öka tillgängligheten till resten av världen. Det är också en stor fjäder i hatten för Landvetters avgående flygplatschef Lottie Ljunggren och resten av hennes team.

Om det förr var kring älvmynningar och hamnar som städer växte fram, så är i dag flygplatser på väg att bli nästan lika viktiga transportnav för regioner. Det går att se en tydlig koppling mellan bättre tillgänglighet och tillväxt i ekonomin.

På Swedavias årliga seminariedag Take Off så berättade Helena Wiberg Klint, utvecklingsansvarig, om Landvetters framtidsplaner med ny ankomsthall, nytt hotell, ny underjordisk tågstation, Airport City och att 14 000 personer beräknas ha sin anställning på eller kring flygplatsen år 2030.

Göteborg är en relativt liten destination i norra Europa med ett näringsliv som lever av export och där 25 procent är anställda i utlandsägda företag. Det är en forskningsintensiv region med stora företag och en akademi med spetskompetens på hög internationell nivå. Det går inte att underskatta betydelsen av tillgänglighet med resten av världen.

Klimatfrågan är alltid uppe när man pratar om flyget. Så även på Swedavia. Flyg står för 2-3 procent av CO2-utsläppen globalt och den tekniska utvecklingen sker mycket snabbt. Lite klimatskam är inte fel att ha, men då ska det inte bara gälla flygande utan allt annat också. Läs exempelvis vad Jacob Wallenberg säger om klimatfrågan från Davos.

Att uppleva världen från biostolen är 100% hållbart. Göteborgs Filmfestival som invigs i kväll bjuder på resor till 80 länder. Däremot hade det nog varit svårt för festivalens ansvariga att ta hit alla dessa filmer om de inte kunna resa till alla andra festivaler och träffa filmdistributörer och filmbolag på plats. Även där är tillgänglighet en förutsättning för tillväxt.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.