Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

”Way out west har givit Göteborg en identitet”

| Inga kommentarer

Ella McWilliam framför scenen på årets Way out west.

Ella McWilliam framför scenen på årets Way out west.

Musikfestivalen i Slottsskogen lockar varje år utländsk media till Göteborg. Men vad får dem att välja Way out west framför andra festivaler? Ella McWilliam vet svaret.

När Way out West startade i går fanns en grupp brittiska journalister på plats. De har inte kommit hit av en tillfällighet. För Ella McWilliam är det fjärde året hon besöker Göteborg i augusti.. Hon arbetar för den Londonbaserade byrån Full Fat och har uppdraget att stärka Göteborgs profil som musikstad och alternativa kulturhuvudstad.

Hon känner de flesta av Londons många journalister och bloggare som skriver om musik, mode, livsstil. Varje år bjuder hon ett urval av dem att komma till Göteborg under Way out West. Det innebär ett intensivt arbete under vinter och vår med många kontakter.

– I början var det inte många som hört talas om varken festivalen eller Göteborg. Men nu vet de vad det står för. Göteborg har fått en identitet och sätts i ett sammanhang för den här gruppen.

Europa och inte minst England är fullt av stora och små festivaler. Ella arbetar med fem-sex olika och besöker dessutom ett par stycken privat varje sommar. Hon tycker Way out west tillhör de bästa. Förra årets nyhet ”Way out west Music conference” ökar intresset ytterligare i branschen och bland media.

– Den har utvecklats på de här fyra åren. Programmet har alltid varit fantastiskt bra och musikkonferensen stämmer så bra med det Göteborg som vi vill visa upp. Hållbarhetsarbetet med det vegetariska spåret är också mitt i prick.

Slaget om den mediala uppmärksamheten mellan olika festivalstäder är stenhård och Ella listar tre saker som krävs för att fånga den:

– Artisterna är såklart viktiga. Platsen och atmosfären är betydelsefull. Men också alternativen i form av extra händelser utöver själva festivalen. Way out West och Göteborg är fantastiskt bra på att leverera alla tre.

– Slottsskogen är underbart vackert. Det är en vänlig och varm atmosfär och det som man gör tillsammans med staden i och med Stay out west är helt unikt. Förra året med Liseberg och i år med Bananpiren. Pustervik och Film studios är också helt fantastiska ställen.

Resultatet av Ellas kontakter med brittisk media märks tydligt i ett stort antal artiklar, bloggposter av kända bloggare och inslag i digitala filmkanaler. Dessutom syns Way out west och Göteborg i listor av typen ”Sommarens fem bästa festivaler” eller ”Här är musiken du inte får missa”. Men det är också guider till Göteborg som denna som. publicerades i onsdags.

– Nästa år är det tioårs jubileum vilket är en mycket bra vinkel att hänga upp budskapet på. Då hoppas jag att det händer något extra både på festivalen och i stan, säger Ella.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.