Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Volvo Ocean Race – mer än ett evenemang

Newport i söndags när båtarna i Volvo Ocean Race startade seglingen tillbaka mot Europa blev en stor folkfest.

Newport i söndags när båtarna i Volvo Ocean Race startade seglingen tillbaka mot Europa blev en stor folkfest. Foto: Marc Bow/Volvo Ocean Race

Av Camilla Nyman

Söndag i Newport, USA; Båtarna i Volvo Ocean Race sätter segel mot Europa. Här har varit ett fantastiskt evenemang och lyft för hela staden och dess näringsliv. Nu startar resan mot målet i Göteborg.

Jag är precis hemkommen från Newport, en liten stad med stora seglingstraditioner tio mil söder om Boston. Där har vi haft en sista avstämning inför målgången i Göteborg den 21 juni. Intrycket härifrån är: Vilket arrangemang! Detta blir svårt att överträffa.

Camilla Nyman, VD Göteborg & Co

Camilla Nyman, VD Göteborg & Co

Det som slog mig vid alla samtal med människorna i Newport var att det första som nämndes om Volvo Ocean Race var: ”It is so good for the economy”. Det rådde ingen tvekan om att värdskapet handlar om mycket mer än en fantastisk folkfest. En stad lever upp, vi kan stolt visa upp vår stad, men framförallt handlar det om en ekonomisk effekt som direkt påverkar sysselsättningen. Här finns flera dimensioner för oss i Göteborg:

  • Evenemanget. Målgången i Göteborg har en budget på över 55 miljoner där mer än hälften investeras av det privata näringslivet. För pengarna köps tjänster av många lokala och regionala leverantörer vilket är i högsta grad jobbskapande.
  • Besöksnäringen kommer att gå för högtryck under den här veckan, en vecka som annars tillhör de lite lugnare i Göteborg. Enbart Svenska Mässan behöver tillfälligt anställa 250 personer för att klara anstormningen.
  • I stort sett alla huvudparters avser att ta med sig bolagsledningar, ägare eller styrelser till målgången i Göteborg vilket är en fantastisk möjlighet att visa upp vår stad. Volvobolagen bjuder exempelvis in 7 000 gäster under veckan.
  • Folkfesten pågår hela veckan med artister, aktiviteter och underhållning för hela familjen. Det är fritt inträde och tillgängligt för alla.

Men det finns också andra delar där vi kan nyttja plattformen som Volvo Ocean Race erbjuder. Dessa seglare upplever våra hav på ett sätt som få gör, och har också möjlighet att kunna bidra till en internationell debatt om hur vi tar hand om våra hav. Därför bjuder vi tillsammans med miljödepartementet m.fl. in till ett Ocean Summit, där vår gemensamma resurs och framför allt mängden av plaster i havet kommer att diskuteras.

Vi ska bygga en ny stad i staden. Till 400-årsjubileet 2021och därefter ska ett stort antal bostäder och kontorsytor stå färdiga i den nya stadsdelen Frihamnen. Staden ska använda evenemanget att berätta om vilken utveckling vi står inför samtidigt som vi ska hälsa de sju tävlingsbåtarna välkomna till Göteborg.

Besättningar som i nio månader har kämpat hårt, utmanat sig själva och sina båtar, fått övervinna många hot på vägen och inte minst komma tillbaka efter hårda motgångar. Jag tänker främst på Vestas som efter ett allvarligt missöde ansluter igen till tävlingen i Lissabon.

Om drygt två veckor kommer båtarna till Europa, sen är det bara ett stopp på vägen innan Göteborg. Vi är redo att önska er välkomna hem till Volvos hemstad. En hållbar stad öppen för världen.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.