Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Frihamnen i Göteborg med Volvo Ocean Race

Vinsterna med evenemang räknas inte bara i kronor

Invigningen av EM i friidrott 2006 hölls första gången på en offentlig plats i Göteborg.

Invigningen av EM i friidrott 2006 hölls för första gången på en offentlig plats när det var i Göteborg.

I veckan prisades Stockholm, Göteborg och Malmö som några av Sveriges bästa idrottskommuner. Men storstäderna är inte längre ensamma på banan. Allt fler städer ser evenemang som en tillväxtmotor.

Ja, jag är högst partisk när jag säger att det var välförtjänt att Göteborg fick priset som Sveriges främsta eventkommun. De senaste 17 åren har jag upplevt en mängd evenemang bakom kulisserna i Göteborg och alltid imponerats av samma saker:

  • Organisationen. Bättre och mer professionell än någon annanstans.
  • Publiken. Så gott som alltid intresserad, kunnig och fulltalig.
  • Staden. Göteborg har tidigt förstått att det inte bara är inne på arenan som evenemanget avgörs. Atmosfären i stan går inte att missa.
  • Engagemanget. Det är ingen slump att Gothia Cup, Partille Cup och GöteborgsVarvet blivit störst i världen. Det beror på att de drivits av engagemang framför vinst- eller egenintresse.
Anders Albertsson och Åsa Borvén tog emot Göteborgs utmärkelse som Sveriges främsta Eventkommun.

Anders Albertsson och Åsa Borvén tog emot Göteborgs utmärkelse som Sveriges främsta Eventkommun.

När Sport & Affärer i veckan delade ut de årliga utmärkelserna för bästa idrotts- och evenemangskommuner finns givetvis de tre storstäderna med i olika kategorier. Så har det nästan alltid varit. Men numera finns även flera mindre städer med som Halmstad, Växjö, Umeå, Karlstad, Östersund, Falun…

Det är som Björn Anders Larsson skriver i den här krönikan. Allt fler kommuner upptäcker vinsterna.

Men han missar en viktig och växande vinst. Mer om den så småningom. Först en kort summering. För en destination är evenemangen inte ett mål utan ett medel för att nå ökad tillväxt och sysselsättning. Stora evenemang driver investeringar, lockar till återbesök och är skyltfönster ut mot resten av världen.

Men de är också stora fyrverkerier som bländar publiken under en kort period. Sedan är det över och publiken flyttar nån annanstans. Det som gör destinationen komplett är när evenemangen blir draglok för turism, möten, mässor, kulturliv och andra upplevelser.

Så har vi också en ny och växande fördel med evenemang. Den var tydlig när Göteborg arrangerade Volvo Ocean Race i juni i år. Det blev inte bara en händelse som ökade den turistekonomiska omsättningen med hundratals miljoner kronor. Det var också en medveten satsning på stadsutveckling och integration. Evenemanget blev en kommunikationsplattform för detta.

Volvo Ocean Race gav fler vinster än de ekonomiska.

Volvo Ocean Race gav fler vinster än de ekonomiska.

Redan från början så var det en viktig förutsättning för att staden skulle delta och satsa i arrangemanget. Resultatet motsvarande de högt ställda förväntningarna och återigen tog Göteborg ett steg framåt som evenemangsstad i mina ögon. Och då är jag inte alldeles objektiv, men rättvis.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.