Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Vi är redo för sommarens seglingsfest

Den 21 - 28 juni kommer Volvo Ocean Race att landa i Frihamnen mitt i Göteborg. Det ser många fram emot och på dagens presskonferens berättade Camilla Nyman, vd Göteborg & Co, Jan Gurander, tf koncernchef AB Volvo, Håkan Samuelsson, vd Volvo Car Corporation samt Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande om förväntningarna. Bild: Dino Soldin

Den 21 – 28 juni kommer Volvo Ocean Race att landa i Frihamnen mitt i Göteborg. Det ser många fram emot och på dagens presskonferens berättade Camilla Nyman, vd Göteborg & Co, Jan Gurander, tf koncernchef AB Volvo, Håkan Samuelsson, vd Volvo Car Corporation samt Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande om förväntningarna. Bild: Dino Soldin

Om 13 dagar kommer Volvo Ocean Race till Göteborg och i dag släppte vi programmet för folkfesten. Men det är så mycket mer än en seglingstävling och en folkfest. Det är lanseringen av en ny central stadsdel där få av oss varit tidigare.

Presskonferensen var utsatt till klockan 11.00 och tio minuter innan ringde några vilsna reportrar och undrade hur man hittade dit. Det illustrerar rätt bra vad detta handlar om. Här har vi mitt i stan 93 000 kvadratmeter asfalterad yta dit man inte hittar utan hjälp. Om tre veckor kommer det inte vara något problem längre.

Då har världens största segeltävling landat och en enorm folkfest ägt rum i åtta dagar som kommer att sätta prägel på staden på båda sidor om Göta Älv.

93 000 kvadratmeter är stort som 17 fotbollsplaner. Här ska byggas och när allt är klart så ska 15 000 människor bo och lika många arbeta i området kring den gamla bananpiren. Investeringarna beräknas till hisnande 45 miljarder kronor.

År 2002 var Eriksberg knappt bebyggt och ostindiefararen höll på att byggas. Volvo Ocean Race hjälpte till att lyfta området på samma sätt som Lindholmen 2006 och Frihamnen 2015.

År 2002 var Eriksberg knappt bebyggt och ostindiefararen höll på att byggas. Volvo Ocean Race hjälpte till att lyfta området på samma sätt som Lindholmen 2006 och Frihamnen 2015.

År 2002 landade Volvo Ocean Race första gången i Göteborg. Då var platsen Eriksberg och det såg ut som på bilden här intill. Ett närmast öde gammalt varvsområde. Ostindiefararen höll fortfarande på att byggas och förutom Hotell 11 så fanns inte mycket runt omkring.

Fyra år senare var det Lindholmen som tog emot tävlingsseglarna. Också det ett område som ser helt annorlunda ut i dag.

Det kommer bli en spektakulär show när tävlingsseglingen avgörs så långt in i Göteborgs hamn som man kan komma. Det kommer också bli en fantastisk folkfest med kända svenska artister som Petter, Miriam Bryant, Eric Saade, Loreen, Göteborgs Symfoniker, Jessica Andersson och Electric Banana Band.

För Volvo blir det en final på hemmaplan som stärker deras roll i Göteborg, inför sina anställda och alla andra tusentals inbjudna affärsgäster. På presskonferensen i dag var båda de högsta cheferna med; Jan Gurander, tf koncernchef AB Volvo samt Håkan Samuelsson, vd på Volvo Car Corporation.

Till Frihamnen kommer man kunna åka kollektivt med nya el-bussen som trafikerar från Chalmers i Johanneberg till Chalmers på Lindholmen. Projektet Electricity är ett exempel på hur staden och näringslivet samarbetar för att utveckla en smartare och mer hållbar kollektivtrafik.

Så ta chansen att besök Frihamnen 21 – 28 juni. Den där stadsdelen som kommer kännas självklar och som om den alltid har funnits om sådär 20 år. En försmak av evenemanget får man i den animerade filmen här.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.