Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Vetenskapsfestivalen lär forskare kommunicera

Hur ska man bäst berätta om sin forskning? Under Vetenskapsfestivalen kommer 400 personer för att lära mer av de bästa inom forskningskommunikation.

Hur ska man bäst berätta om sin forskning? Under Vetenskapsfestivalen kommer 400 personer för att lära mer av de bästa inom forskningskommunikation.

Förra året blev vetenskapsfestivalen myndig. Då fyllde Sveriges största populärvetenskapliga händelse 18 år. Nu blir man också den ledande plattformen för forskningskommunikation.

När Göteborgs internationella vetenskapsfestival startade 1997 så bjöd man in Thor Heyerdahl att inviga. Det var ett bra val. Den norske forskaren och äventyraren var en superkommunikatör som visste hur man skulle göra forskning spännande.

Tre andra tongivande forskare som engagerat sig i festivalen genom åren är professorerna Marie Rådbo, Sture Allén och Gunnar Bjursell. Också duktiga kommunikatörer som förstått vitsen med att berätta om vad de sysslar med. För poängen med Vetenskapsfestivalen som startar nästa vecka är just att berätta.

Kronprinsessan och Gunnar Bjursell invigde festivalen 2005.

Kronprinsessan och Gunnar Bjursell invigde festivalen 2005.

För en del forskare är detta en kul utmaning, medan andra helst låter bli. Men enligt Anna Maria Fleetwood på Vetenskapsrådet har det skett en stor förändring på senaste åren. Hon pratar om ett paradigmskifte.

– Forskarna börjar inse värdet av kommunikation och att det gynnar dem i deras roller som forskare. Det börjar komma många bra förebilder som syns och vill synas, vilket också ökar intresset hos studenter att söka vissa utbildningar, säger Anna Maria Fleetwood.

För tre år sedan startades Forum för forskningskommunikation som arrangeras av Vetenskapsfestivalen i samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA samt KK-stiftelsen, Mistra, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskap & Allmänhet. Inbjudan gick ut till kommunikatörer vid lärosäten i hela Sverige. I år är gensvaret större än nånsin – 400 anmälda hittills – vilket är rekord även med internationella mått.

– Det finns ett uppdämt behov att diskutera dessa frågor, men inte något forum att göra det. Så vi ville hitta synergier med Vetenskapsfestivalen. Kommunikatörerna från lärosätena var med i programmet men besökte själva aldrig festivalen. Det tyckte jag var synd och ville hitta något som ger energi till kommunikatörerna.

Det blev till en seminariedag med i år fyra högklassiga internationella talare från England. Plus Sveriges minister för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson.

– Det går inte att få bättre talare. Våra tre ledord är: Inspirera, Kompetensutveckla och Nätverka. Och vi är oerhört stolta över att ha fått 400 anmälningar redan. Detta förstärker Vetenskapsrådets roll hela syftet med Vetenskapsfestivalen, säger Anna Maria Fleetwood.

Festivalens öppna del startar på onsdag 15 april och hela programmet finns här.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.