Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Efter Laleh, Kronér, Hellström, Lärn, Mannerström…Vem blir Årets Göteborgare 2015?

Vad har Loket, Jan Eliasson och Laleh gemensamt? Jo, alla har blivit Årets Göteborgare. Sedan 1993 har 23 personer förärats titeln. Snart är det dags för nummer 24.

Flera kända artister och sportprofiler, men också idealister en mästerkock och en riktig världsstjärna. Alla, utom en, har stått på scenen i Nordstan och blivit hyllade som Årets Göteborgare.

Urgöteborgaren Lasse Kronér underhållen av Svarta Safirer.

Urgöteborgaren Lasse Kronér underhållen av Svarta Safirer.

Utnämningen är ett samarbete mellan GT, Sveriges Radio P4 Göteborg och Göteborg & Co. Och kriterierna som skrevs redan för 22 år sedan har aldrig behövt ändras:

Årets Göteborgare skall:

  • ha gjort något gott, positivt som betytt mycket för många
  • vara en innerlig, godhjärtad och uppmärksammad person
  • vara född i Göteborg – eller någon annanstans
  • vara en god ambassadör för Göteborg

 

Här är några höjdpunkter genom åren.

Mästerdirigenten Gustavo Dudamel har förfrågningar från hela världen. När han blev utsedd 2010 stod Ebbot och Soundtrack of our Lives för underhållningen.

Mästerdirigenten Gustavo Dudamel har förfrågningar från hela världen. När han blev utsedd 2010 stod Ebbot och Soundtrack of our Lives för underhållningen.

Världsstjärnan på tomtetronen

Gustavo Dudamel är en stjärna i klass med Madonna eller Springsteen. När han var chefdirigent för Göteborgssymfonikerna kunde det komma journalister från hela världen för att intervjua. Hade de tur fick de 15 minuter med underbarnet från Venezuela. År 2010 svepte han in i Nordstan, satt han på tomtetronen och fick lyssna på Ebbot med Soundtrack of Our Lives. Sedan åt vi lunch en timma till på hotell Europa.

Lotta hade hela publiken i sin hand

Ett riktigt proffs på scenen var Lotta Engberg. 2005 hade hon startat med allsången på Liseberg. Sminkade upp sig i det lilla scenhuset och klev ut och fullständigt ägde Nordstan och den stora publiken.

Den allra första Årets Göteborgaren utsågs genom omröstning. Flest röster 1993 fick Leif "Loket" Olsson.

Den allra första Årets Göteborgaren utsågs genom omröstning. Flest röster 1993 fick Leif ”Loket” Olsson.

Folkets val 1993: Loket

När Årets Göteborgare startade så fick folket rösta fram vinnaren. Att det skulle bli den omåttligt populäre Leif Loket Olsson var ingen vågad gissning. Men att han skulle bli den första i en flera decennier lång obruten rad profiler sedan dess vågade nog ingen av herrarna på bilden tro.

En av de mest populära Göteborgarna. Håkan Hellström hade just slagit igenom när han fick priset 2001.

En av de mest populära Göteborgarna. Håkan Hellström hade just slagit igenom när han fick priset 2001.

En ung, lite blyg och snäll blivande stjärna

Han hade just slagit igenom med ”Känn ingen sorg”. Håkan Hellström var ett namn på allas läppar 2001 och han hade kunnat skriva autografer hela natten om han hade fått lov. Köerna ringlade långa, flickorna kastade upp nallebjörnar, och Håkan njöt.

”Vet du vem Maria Lundqvist är?”

Nu är hon väletablerad sedan länge men 1996 var inte många som hade uppmärksammat Maria Lundqvist. Inför utnämningen tog hon Sveriges Radios mikrofon och gick ut bland folket i Nordstan med frågan: ”Nu har de utsett Maria Lundqvist till Årets Göteborgare. Vet du vem det är?”. Inte många visste.

ÅG skylt 1

Reklamskylten inför utnämningen 2006 (nästa namn på listan blev Ingvar Oldsberg)

Teaterns förnyare

Stadsteatern i Göteborg har ärats två gånger. År 1999 hade teatern på Götaplatsen haft några tunga år. Jasenko Selimovic kom hit som bosnisk flyktning och blev teaterchef och Årets Göteborgare. Några år senare, 2002, blev det Eva Bergman som utsågs för hennes förnyelse av Backateatern.

Magiskt möte mellan Tomas och Håkan

Tomas von Brömssen blev utnämnd redan 1995. Sju år senare var han gästartist när Eva Bergman blev utnämnd. Då kom också Håkan Hellström dit som fått priset året innan och blivit nationell storstjärna. Men han hade aldrig träffat von Brömssen innan och de båda fann varandra vid lunchbordet på Hotell Europa efteråt. Satt kvar när alla andra gick djupt inbegripna i samtal.

Nigar Ibrahim blev Årets Göteborgare 2009 för sitt arbete med Sharafs hjältar.

Nigar Ibrahim blev Årets Göteborgare 2009 för sitt arbete med Sharafs hjältar. Här med Leif Nilsson och programledaren Lasse Swahn.

Ceremonin blev i Hammarkullen

Enda gången som prisceremonin inte har skett i Nordstan var 2014. Juryn hade utsett Laleh, men hon hade flyttat till USA. Därför gjordes ceremonin på ungdomsgården i Hammarkullen i samband med smygpremiären på filmen ”Jag är inte beredd att dö än” och med en charmig tack-video från andra sidan Atlanten.

Göran Johansson var med och delade ut priset till Thomas Johansson 2008. Tack för alla stora konserter på Ullevi genom åren. Foto: Jorma Valkonen

Göran Johansson var med och delade ut priset till Thomas Johansson 2008. Tack för alla stora konserter på Ullevi genom åren.

Vem blir Årets Göteborgare 2015?

Det vet bara ett litet fåtal. Men hen är utsedd och det blir snart offentligt. Tills vidare får ni nöja er med listan över de 23 tidigare göteborgarna:

Årets Göteborgare genom tiderna: Leif  ”Loket” Olsson (1993), Thomas Ravelli (1994), Tomas von Brömssen (1995), Maria Lundkvist (1996), Jan Eliasson (1997), Viveca Lärn (1998), Jasenko Selimovic (1999), Mikael Ljungberg (2000), Håkan Hellström (2001), Eva Bergman (2002), Conny Evensson (2003), Yannick Tregaro och Christian Ohlsson (2004), Lotta Engberg (2005), Ingvar Oldsberg (2006), Håkan Mild (2007), Thomas Johansson (2008), Nigar Ibrahim (2009), Gustavo Dudamel (2010), Mia Skäringer (2011), Leif Mannerström (2012), Lasse Kronér (2013), Laleh Pourkarim (2014).

Mia Skäringer tar emot priset av Göteborg & Co:s dåvarande VD Sabine Söndergaard.

Mia Skäringer tar emot priset av Göteborg & Co:s dåvarande VD Sabine Söndergaard.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.