Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Veckan när Göteborg gick till havs

För tredje året i rad kunde göteborgarna gå till havs under sista veckan i februari.

För tredje året i rad kunde göteborgarna gå till havs under sista veckan i februari.

Go To Sea är Göteborgs hyllning till havet som hölls för tredje året i rad. I förra veckan serverades tusentals portioner soppa på stan, 70 krogar hade specialmenyer plus fiskskola, matlagningskurser och mycket mer.

– Det märks att göteborgarna verkligen gillar detta och soppcontainrarna är världsklass, säger Anne Thörnström.

Fredag och lördag ringlade köerna långa när Anne och Håkan Thörnström serverade fisksoppa från en blå container utanför Göteborgs centralstation. Totalt serverades 3 400 portioner soppa från de fyra soppcontainrarna på centrala platser av 12 olika restauranger.

Containrarna är det mest synliga och populära inslaget under ”go:TO SEA” – hyllningsveckan till havet som startade 2014 under en kall vintervecka. I år lyste solen mest hela tiden.

– Vädret betyder såklart jättemycket. Men det finns ett 50-tal programpunkter och det mesta är faktiskt inomhus, säger projektledaren Birgitta Bergerlind som slitit för att få ihop ett program med något för alla.

Birgitta Bergerlind tillsammans med några av Go To Sea-värdarna.

Birgitta Bergerlind tillsammans med några av Go To Sea-värdarna.

I den enkätundersökning som gjordes på stan under förra veckan så rankades veckan högt av besökarna, 75 procent gav betyget bra eller mycket bra. Det var också bra uppslutning på de flesta aktiviteter. Slutrapporten kommer om ett par veckor men här är några citat från enkäten om vad som varit bäst med Go To Sea:

”Att få möjlighet att prova mat lagad av några av Sveriges största köksmästare, och samtidigt njuta av det bästa västkusten har att erbjuda i form av råvaror från havet. Supergott!”

”So far, the fish soup from Riverton and Familjen”

“Ett event på vintern. I övrigt koncentreras allt kring sommarmånaderna”

”Goda fisksoppor och glada krögare. Trevliga tjejer i fiskarkläder”

”En härlig puls i staden under en ganska grå månad. Väldigt god soppa också (och gött med gratis salta fiskar på Avenyn”

”Great idea! Fantastic to see how different fish soup can be!”

Kännedomen har ökat och nu svarade 66 procent att de kände till Go To Sea och 80 procent av besökarna kom från Göteborg eller närregionen. Ambitionen är att öka den siffran på sikt.

– Göteborgarna gillar Go To Sea och det är en förutsättning för att de också ska vilja bjuda hit sina vänner. Nu får vi arbeta vidare med att nå ut i regionen och övertyga ännu fler att resa hit, säger Birgitta Bergerlind.

Webbsidan gotoseagoteborg.com hade inför och under veckan drygt 50 000 sidvisningar och lite över 15 000 besök. Varje besökare stannade cirka tre minuter, vilket är en hög siffra i webbsammanhang.

– Det syns allt bättre ute på stan att det händer något. Men det är fortfarande många som inte har uppmärksammat vad bra detta är. Det är en väldigt händelserik vecka, säger Anne Thörnström från restaurangerna Thörnströms kök och Privata rum.

Sjömagasinets Gustav Trägårdh och Peter Harrysson gjorde fisksoppa i Arkadens köpcenter.

Sjömagasinets Gustav Trägårdh och Peter Harrysson gjorde fisksoppa i Arkadens köpcenter.

 

Mikael Sande serverade ostron till kunderna i Gillblads klädbutik.

Mikael Sande serverade ostron till kunderna i Gillblads klädbutik.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.