Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Världens matstäder träffas i Göteborg

Här är medlemmarna i Delice 27 matstäder som just nu träffas i Göteborg.

Vem har mest inflytande över krogars betyg och ranking? Guider som Michelin eller instagrammers med många följare. Det är ett av ämnena för Delice, nätverket för 27 matstäder runt världen, som just har sin årliga konferens i Göteborg.

Den som rest någonstans och kommer hem har alltid något att berätta. Och ofta handlar en del av berättelsen om vad man har stoppat i sig. Mat och dryck är en allt mer betydelsefull bit av resan. Det kan vara allt från en gastronomisk upplevelse för dyra pengar, eller en bit ost som man köpt i butiken på hörnet.

Denna veckan är nätverket Delice – good food cities of the world i Göteborg. Det är en brokig samling av städer som representeras i nätverket. Som exempelvis Kobe i Japan och Leipzig i Tyskland. Eller Hong Kong, Riga, Bordeaux och Göteborg.

Nätverket startades av Lyon för drygt tio år sedan. Frankrikes tredje största stad har länge ansetts som en av de ledande matstäderna, lite utanför radarn för oss svenskar som gärna söker oss till Paris eller rivieran.

Huvudrubrik på tre-dagars konferensen är ”Ratings & rankings – who has the power”. Kockar och krögare över hela världen har samma hatkärlek till betyg och rankingar, samma beroende av gastronomiska guider och ”tyckar-sidor”.

Jag minns en glassbar utanför vårt hotell i Rom som ständigt hade en jättelång kö. De andra glassbarerna strax intill hade ingen kö alls. Trots att det inte var nån större skillnad på glassen. Skillnaden var rankingen på TripAdvisor.

– Världens mest opålitliga restaurangguide, som en av talarna på Delicemötet uttryckte det.

Stefan Karlsson i full fart med att laga mat till Delice på söndag kväll tillsammans med kockar från alla sex stjärnkrogarna i Göteborg

Om man tittar på listan över de mest populära i Göteborg är det lätt att hålla med. Den toppas av en foodtruck som ligger före både Thörnströms och SK. Här blandas elitklass med de lägre divisionerna. Men det finns också kategorier i olika prisklasser.

Det är inte längre bara några få matskribenter som kan höja eller sänka en krog genom att lägga till eller ta bort en stjärna. Det finns matbloggare, instagrammers och andra influencers med enorma skaror följare.

– Det finns 297 miljoner inlägg med hashtag #food på instagram. Ungefär tio gånger så många som det finns som taggat Justin Bieber, sa matjournalisten Richard McComb som gjort en snabb undersökning.

Den som någon gång varit inne på Facebook eller Instagram är inte förvånad. Matbilder finns överallt och hur många som helst. Instagram är den nya tidens matguide och influencers som ständigt lägger ut bilder på vad de äter med korta kommentarer är mer och mer betydelsefulla.

En av dem är Felicity Spector som vid sidan av sitt jobb som TV-journalist också är flitig på Instagram. Hennes bild på en surdegsbulle tagen samma morgon som konferensen fick över 3 000 att trycka på gilla-knappen.

I andra änden av skalan finns exempelvis White Guide som har ett avancerat poängsystem för sina rankingar och ett nätverk av 200 anonyma krogtestare runt om i världen som sätter betygen.

Vem som har mest makt av dem är omöjligt att säga. Det beror på vad man letar efter och framför allt vem man litar på. I slutänden ligger ändå makten hos kunden.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.