Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Vad händer med det viktiga lågprisflyget när Göteborg City Airport försvinner?

Ryanair startade första linjen mellan London och Göteborg 2001 och har nu flyttat trafiken till Landvetter. Det bästa för passagerare, flygbolag och Göteborg är om de blir kvar där.

Ryanair startade första linjen mellan London och Göteborg 2001 och har nu flyttat trafiken till Landvetter. Det bästa för passagerare, flygbolag och Göteborg är om de blir kvar där.

Efter 15 år avvecklas Göteborg City Airport och det är en tragedi för alla anställda och deras familjer. Men det är inte slutet för lågprisflyget till och från Göteborg. Det kan till och med vändas till något positivt.

Från att framtiden har varit oviss så blev den i dag väldigt klar för Göteborg City Airport i Säve. Bristerna i banorna som upptäcktes i höstas beräknas kosta en kvarts miljard att åtgärda och då finns ingen rimlig möjlighet att driva verksamheten vidare. Swedavias vice vd och flygplatsbolagets ordförande Karl Wistrand var mycket tydlig på den punkten på dagens presskonferens. Alltså kommer flygplatsen att avvecklas och i slutet av 2015 så har förmodligen det sista planet landat.

För de cirka 350 personer som är anställda eller driver verksamheter där är det ett tufft besked. För Göteborg som turist-, mötes- och evenemangsstad är inte oron lika stor.

Lågprisflyget slog igenom med dunder och brak i början av seklet. När Ryanair startade första linjen mellan London och Göteborg kunde man flyga för priser som var en bråkdel av vad andra bolag tog betalt. Första året med Ryanair ökade antalet brittiska turister i Göteborg med 50 procent. Nästan lika bra var det när man startade andra linjer. Med en aggressiv prissättning och förhandlingstaktik så blev Ryanair snabbt synonymt med lågprisflyg. En glupsk räv hade kommit in i flygbolagens hönsgård.

Swedavias vice vd Karl Wistrand intervjuas om framtiden för Göteborg City Airport

Swedavias vice vd Karl Wistrand intervjuas om framtiden för Göteborg City Airport

Sedan dess har det hänt mycket. Nya bolag har startats och de gamla har sänkt sina priser rejält. En biljett till London med SAS kan i dag kosta mindre än hälften av vad den kostade för 20 år sedan.

Även Ryanair har förändrats och uppträder numera mer likt andra flygbolag. Landar hellre på större flygplatser med mer centrala lägen. Det händer i städer som Bryssel, Köpenhamn och Amsterdam.

Sedan i november har Ryanair, Wizzair och Gotlandsflyg landat på Landvetter istället för ute i Säve. Det bästa för bolagen, för passagerarna och för Göteborg är om de fortsätter med detta. Och förutsättningarna är goda.

Kapaciteten är inget problem, enligt Swedavia. Kommunikationerna till och från Göteborg är bättre och kommer bli ännu bättre när det finns tåglinje hela vägen. Landvetter har stora investeringsplaner som nu kommer att snabbas på.

För Swedavia och ledningen på Landvetter blir uppgiften nu att förhandla med räven om villkoren. Men det är en betydligt mer förutsägbar räv än i början av 2000-talet. Och att flyga människor till och från Göteborg är en bra affär som man nog inte vill släppa.

Uppstickarbolaget Sparrow som flyger från City Airport till Bromma har byggt sin affärsidé på att flyga just från Säve och får en tuffare uppgift. Detsamma gäller givetvis alla som investerat tid och pengar i verksamheter på Hisingen som är beroende av flygtrafiken. För dem är det en tragedi.

De kommande tre månaderna ska också Swedavia utreda hur man ska hantera det så kallade allmänflyg, ambulansflyg, polisflyg, kustbevakning, pilotutbildning och annat som i dag finns vid Säve. Det är viktiga samhällsfunktioner som Göteborg inte kan vara utan.

Flygfrågorna kommer fortsätta vara aktuella och det nära samarbete som finns mellan Swedavia, Visit Sweden, Västsvenska Turistrådet och Göteborg & Co för att öka antalet direktlinjer får en ännu större betydelse. Finns säkert anledning att återkomma till flyget flera gånger här på bloggen.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

2 kommentarer