Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Upptäck din stad som en turist

Från Drottningtorget kan man ta sig vart som helst i Göteborg

Från Drottningtorget kan man ta sig vart som helst i Göteborg

Visst har man hört det många gånger: ”Man borde turista mer i sin egen stad”. Nu är det bara att sätta igång, och haka på den internationella trenden.

Det sägs att finanskrisen 2008 födde begreppet ”Staycation” i USA. Alltså när man stannar hemma på semestern för att man inte har råd att resa. I dag väljer många att turista på hemmaplan av flera andra skäl. Oavsett om man är rädd om sin tid, sina pengar eller miljön så är det en växande trend.

Häromdagen publicerade National Geographic reportaget How to be a tourist in your own hometown för den som behöver veta hur man bär sig åt. Oslo har en särskild dag för att uppmuntra fler att turista hemma och det har även en rad attraktioner i kanadensiska Victoria satsat på.

Vi som jobbar med turism brukar säga att den bygger broar mellan människor och kulturer. Det gäller ju också om de olika människorna och kulturerna finns i samma stad. Ett praktiskt exempel är när Göteborg bjuder in nyanlända till stadsvandring i skärgården.

Fast det enklaste är såklart att sätta sig på en spårvagn, eller ta cykeln, till någonstans där man inte har varit förr. Här är fem tips för den som vill upptäcka nåt nytt i Göteborg i sommar:

  1. Artscape. Streetart-festivalen som kommer att storskaliga konstverk i tio stadsdelar.Badplats
  2. Skärgårdsfärjan från Stenpiren. För första gången på 35 år kan man ta båten från city till öarna i södra skärgården.
  3. Badplats-appen. Enkelt kan man hitta bland Göteborgs 35 badplatser (inklusive simhallar)
  4. Från Donsökaka till maklobe i Bergsjön. Låt maten guida till okända kök.
  5. goteborg.com. Den prisbelönta sajten med allt man behöver veta som turist.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.