Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Turismtrenderna som riskerar slå helt fel 2017

| Inga kommentarer

place-name-sign-1647339_1280

Det är en tid full av motsägelser och osäkerhet. Men ett årsskifte är högkonjunktur för alla som gillar att gissa framtiden. Så här är några av trenderna som kommer påverka turismen nästa år…eller också inte.
Förutsäga framtiden har aldrig varit någon enkel business. Oavsett om det gäller resultatet av en brittisk folkomröstning, ett amerikanskt presidentval eller semestervädret så är risken stor att det blir fel.
Turismen är inget undantag. Det vimlar av listor och indikatorer som utser omväxlande Iran, Kyoto, Nordkalotten eller Kuba till nästa års hetaste resmål. Det är bara att välja. Men efter att ha följt och plöjt flera artiklar i ämnet så vågar jag mig på att lista några turismtrender att ha koll på 2017.

Digitaliseringen.
Men vänta nu? Är det inte att med ett stort och ljudlöst brak slå in en öppen lagårdsdörr? Har inte denna trend pågått i 20 år? Så är det förstås. Digitaliseringen har för alltid förändrat resandet, och det kommer fortsätta. Precis som Amazon förändrade e-handeln så kommer någon/några stora aktörer att sätta standarden för hur vi handlar resor och upplevelser. AirBnb satsar på att bli marknadsledande. Lanserade Trips i november och tittar nu seriöst på att börja sälja flygbiljetter. Delar av julhelgen tillbringade VD:n Brian Chesky med att twittra med kunder om vad de önskar sig av AirBnb i framtiden. Oavsett om det blir AirBnb eller någon annan som lyckas starta den fullskaliga digitala resebyrån så behöver de som vill exponera sina produkter eller destinationer vara redo.

AirBnb:s VD twittrade i julas.

AirBnb:s VD twittrade i julas.

 

Säkerhet.
Det går inte att blunda för att några av de värsta terrordåden 2016 riktat sig just mot turistiska mål. Flygplatserna i Bryssel och Istanbul utsattes för bombdåd och mördare i lastbil mejade ner besökare i Nice och Berlin. Dessa vidrigheter kommer inte att få oss sluta resa. Städer har en otrolig förmåga att återhämta sig och det kommer alltid vara farligare att åka taxi i Bangkok än att besöka en tysk julmarknad. Men säkerhetskontroller vid kända byggnader, museer, varuhus osv är här för att stanna. Säkra destinationer vinner över osäkra (Teneriffa istället för Turkiet).

Personligt utformade nästan-gratisresor.
TrustrootsDet här är ingen stor trend ännu, men eftersom digitaliseringen gör det möjligt att resa med och bo hos okända människor så kommer det att öka bland trendsättarna. Förr liftade man. Nu finns tjänster som: Skjutsgruppen, Blablacar, Couchsurfing och Trustroots, plus en hel del andra. Att resa genom Europa utan att behöva betala särskilt mycket är inga problem och riskerna var mycket större förr när man stod på en motorvägspåfart mitt i natten med tummen i vädret. Det enda som krävs är en smartphone och tid. Vilket både ungdomar och pigga pensionärer brukar ha.

Hållbarhet.
Arktis smälter. Extremt väder ökar. Alla vet att man bör äta mindre av rött kött. Och att man ska hänga upp handduken på hotellrummet på kroken igen. Men nånstans där tar det stopp. Miljömässig och social hållbarhet har inte varit ett starkt argument i marknadsföringen av destinationer. Men något håller på att hända när det gäller det affärsmässiga resandet till kongresser, möten och mässor. Internationella ICCA har rankat de mest hållbara mötesdestinationerna (Göteborg i topp). Flygbolagen satsar för att förekomma lagstiftningen. Men det är fortfarande en bit kvar innan man väljer bort shoppinghelgen i New York eller julveckan i Thailand.

Det mesta blir som vanligt.
Detta är den säkraste trenden i spaningen. De flesta av oss är vanemänniskor. Därför kan man med ganska stor säkerhet förutspå att många kommer göra sina huvudsakliga resor på sommaren, vistas i sommarstugan eller båten om man har en sådan, göra en eller två helgresor under resten av året. Spendera ungefär lika mycket pengar på resor som åren dessförinnan.
Gott nytt 2017!

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.