Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Turismen växer och bygger nytt

| Inga kommentarer

Foto Frida Winter / Göteborg & Co September 2016 Göteborg höstDet är en otrolig fart i besöksnäringen just nu. Under årets två första månader ökade turismen till Göteborg med sju procent räknat i gästnätter. Samtidigt avslöjas flera nya investeringar som lovar gott inför framtiden.

Kina och USA är de stora raketerna i gästnattsstatistiken. I januari och februari ökade de kinesiska besökarna med 69 procent och amerikanerna med 102 procent jämfört med föregående år! Även de två största länderna i statistiken, Sverige och Norge, har ökat rejält.

Rapporten med hela statistiken finns här.

Tillväxten i besöksnäringen fortsätter och det gör också investeringarna i nya anläggningar och boenden. Här är några av de aktuella planerna:

Svenska Mässan avslöjade i dag sina expansionsplaner med ny entré och nytt hotelltorn. Målet är att uppnå en kapacitet på 2 000 rum till år 2030. Det kommer bli ännu ett riktmärke vid Korsvägen med både kontors- och boendeytor.

Liseberg som öppnar den nya attraktionen Loke i helgen har redan bestämt nästa års stora nyhet, Valkyria, och fått godkänt för sina expansionsplaner söderut med hotell och äventyrsbad. Tiderna när nöjesparken var stängd från oktober till april är över. Nu är det snart hela året säsong.

Scandichotellen blir fler med nybyggen i Mölndal och vid Gullbergsvass samt som operatör på Landvetter flygplats. Dessutom har det numera börsnoterade företaget fått nya storägare som säkert vill se att man tar ännu fler marknadsandelar.

Choice med den färgstarke Petter Stordalen är inte kända för att sitta still. Två nya hotell har införlivats i kedjan och det kommer att bli fler. ”Vi ska bli dubbelt så stora i Göteborg”, sa Stordalen i en GP-intervju för ett tag sedan.

På Hisingen finns också flera spännande projekt på gång. Men som har en bit kvar innan de blir verklighet.

Om två veckor kommer SCB att släppa statistiken för första kvartalet. Det är många som kommer att granska de siffrorna och räkna vidare på sina kalkyler.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.