Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Turismen till Europas städer växer snabbt

Upplevelser i storstad är något som allt fler turister söker. Världens största industri, ökar snabbt i de stora städerna.

Rekordsommaren som aldrig ville ta slut har nu gått över till normal temperatur. Men högtrycket i turismen är mer långvarigt. Det visar en ny rapport om Europas städer.

Den vanligaste frågan så här i mitten av augusti brukar vara hur man har haft det i sommar. Jotack, helt fantastiskt. Samtidigt har den varmaste sommaren på över 200 år satt fokus på frågor om klimat, vatten- och livsmedelsförsörjning och beredskap för bränder.

Men det var inte främst därför som hustrun och jag valde att ta tåget hem från franska sydkusten. Vi hade flugit ner. Utan helt enkelt för att det var en upplevelse att åka genom norra Italien, via de schweiziska alperna och genom hela långa Tyskland. Med några stopp på vägen.

Det var heller inte svårt att köpa biljetter i förväg hos franska SNCF, Trenitalia och Deutsche Bahn. Hyfsat billigt var det också. Bara något dyrare än flyget.

Vi var inte ensamma. Varken på tåget eller i Zürich, Nice, Milano och Hamburg. Hemma i Göteborg var det också många turister. Både från Sverige och andra länder. Det har som sagt varit en rekordsommar på flera sätt och i juli räknar vi med den högsta noteringen någonsin av gästnätter på hotell och vandrarhem i Göteborgsregionen.

Det är en utveckling som Göteborg delar med många andra europeiska städer. Nyligen kom en stor rapport från European Citites Marketing som beskriver turismens tillväxt i hela 126 städer. Världens största samlade turismsegment.

De senaste fem åren har turismen till de 126 städerna räknat i gästnätter ökat med i genomsnitt 7,5 procent. Under samma tidsperiod har AirBnb globalt gått från 10 miljoner till 300 miljoner övernattningar och de ingår inte i underlaget. Så i verkligheten är tillväxten sannolikt ännu större.

Enkelt uttryckt är det städerna som dominerar den europeiska turismen. Inte minst tack vare fokus på city-breaks, möten och större evenemang som alla är betydelsefulla (och lönsamma) delar av turismen.

Just nu pågår Göteborgs Kulturkalas samtidigt med EuroPride och Nordea Masters. Till helgen kommer nyblivna medaljörer från VM i friidrott till Slottsskogsvallen för att tävla och samtidigt startar Dans- och teaterfestivalen.
Om det är händelser som skapar en levande stad så har Göteborg sällan varit så livaktigt.

Till sist en eloge till den som kom på idén att måla spårvagnar i regnbågens färger. Den bilden har flugit över världen, eller snarare har den gått som på räls.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.