Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Turismen fortsatte öka 2016 men i lugnare takt

Norska handbollsfans satte färg på stan och ökade hotellbeläggningen i december.

Norska handbollsfans satte färg på stan och ökade hotellbeläggningen i december.

Besöksnäringen i storstäderna har vant sig vid stigande kurvor. Den trenden fortsatte 2016. Nu blir den stora utmaningen att inte vara nöjd, utan rita om kartan inför framtiden.
I Göteborg elsker vi dette landet: Norge. Extra mycket älskade vi de norska handbollsdamerna som vann EM-finalen i Scandinavium och orsakade en boom i utvecklingen av norska övernattningar i december; + 58 procent.
Som jag skrev här på bloggen i september så var minskningen av norska besökare under första halvåret en tillfällig dipp. Men att det skulle sluta i ett så stort röd-vit-blått fyrverkeri var svårt att förutspå.
När Tillväxtverket redovisade 2016 års turistsiffror för hela Sverige så konstaterade man att ökningen av turismen dämpats till en nivå med världen i övrigt; tre – fyra procent i medelvärde.
Det finns ett problem med medelvärden. Nämligen detta: Om man tar ett storstadshotell med många hundra rum 75% beläggning och jämför med ett säsongsöppet vandrarhem i glesbygd. Ja, då får man två medelstora småstadshotell som går halvbra.
Under 2016 blev det ännu tydligare att storstäderna drar ifrån resten av landet och att Stockholm drar ifrån allra mest i absoluta tal. Allra tydligast blir det om man ser på utländska övernattningar i Sverige där de tre storstäderna står för 65 procent. En andel som ständigt ökar.
Till Göteborg kommer det också allt fler utländska besökare. Förra året ökade de med åtta procent. Från Norge blev det en treprocentig ökning över hela året, mycket tack vare handbollen. Kina fortsatte som en raket och USA minskade något vilket följde den internationella trenden.
Så här fördelades de internationella gästnätterna i Göteborg 2016. Klicka på bilden för att förstora.

Inkvarteringsstatistik 2016_forslag
De senaste 15 åren har turismen till Göteborg fördubblats räknat i gästnätter. Nu pågår ett spännande arbete för att måla upp färdriktningen för framtiden. Detsamma sker i flera andra städer. Konkurrensen är alltså hård.
Det enda som är säkert är att det inte går att vila på gamla framgångar. Därför är det lovande att det i Göteborg planeras stora investeringar både i besöksnäringen och i stadens expansion. Det kommer öka möjligheterna för de påhittiga. För om det är något ”buzzword” som har framtiden för sig så är det: Innovation.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.