Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Turismen behöver förnya sitt varumärke

Delad glädje är dubbel upplevelse. Fototrängsel framför Venus födelse, Botticellis berömda målning på Uffizierna i Florens.

Delad glädje är dubbel upplevelse. Fototrängsel framför Venus födelse, Botticellis berömda målning på Uffizierna i Florens.

Några städer i Europa har fått nog av turister. Lokalbefolkningen demonstrerar och politiker går till val på att stoppa fler turister. Det är hög tid för oss som jobbar i näringen att prata mer om hur turismen kan bidra till en bra samhällsutveckling.

Frans van der Avert fick stor uppmärksamhet i veckan som gick. Han hävdade att turismen förstör historiska städer. Det som gjorde uttalandet kontroversiellt är att Frans är marknadschef för Amsterdam.

Amsterdam, Prag, Barcelona, Venedig och Dubrovnik är några av de städer som upplevt problem med mängden turister som besöker dem i spåren av billiga flygresor och ett växande utbud av boende på AirBnb.

I centrala Amsterdam med 800 000 invånare och 17 miljoner turister per år är det inte underligt att befolkningen röstar fram politiker som lovar begränsa turismen. Då hjälper det inte att förklara hur turismen skapar massor med jobbtillfällen.

För oss som fortfarande jobbar med att öka antalet besökare istället för att minska dem kan detta låta som ett lyxproblem. Men det är det inte. Om turism i framtiden inte ska degraderas till ett fult ord så måste det få en ny innebörd.

Alltså; På vilket sätt kan turism bidra till ett bättre, mer utvecklat och jämlikt samhälle? Det låter kanske pretentiöst men är just den frågan som vi i näringen måste ha svar på.

Detta har de stora jättarna i branschen såklart redan kommit på. Nästa månad anordnar hotellbokningsjätten booking.com just i Amsterdam ett program för hållbar turism under namnet Booster Programme. Små entreprenörer inom turism som vill utveckla sina idéer får tillbringa tre veckor på Bookings huvudkontor och kanske vinna ett bidrag på upp till 500 000 euro.

I Tel Aviv har man startat ett program som kallas Smart Tourism där syftet är att utveckla turismen tillsammans med lokalbefolkningens egna initiativ. Genom att involvera de lokala entreprenörerna på ett tidigt stadium så skapas en hållbar turism.

Digitaliseringen gör det möjligt. I Sverige är vi bra på att samverka och på teknik. Problem med överbefolkade turiststråk är ovanligt. Det är bra förutsättningar för att börja prata om hur turismen kan bidra till levande stadsdelar istället för tvärtom.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.