Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Trenderna i mötesindustrin från världsmässan i Barcelona

Fira Barca

Europas återkomst och ett ökande intresse för andrastäder. Delningssajter gör sitt intåg i mötesindustrin. Osäkerhet om globala ekonomin och terrorism kastar skugga. Det är några slutsatser efter trendspaning på mötesmässan IBTM.

Mötesbranschens stora mässa i Barcelona pågår för fullt och det är en hoppfull industri som samlats. Men de fruktansvärda terrordåden i Paris fyller fortfarande nyhetssändningarna och utanför mässanläggningen vaktar tungt beväpnade poliser. Ingen vanlig syn när representanterna för världens mötesindustri träffas.

– Städer är robusta och de kommer att klara detta. Kom ihåg att vi är i Spanien som hade hemska dåd i Madrid, och själv kommer jag från London som också upplevt detta. Båda städerna har överlevt och människor reser som aldrig förr. Men mycket beror på vad som händer de närmsta veckorna, säger professor Rob Davidson som står bakom den årliga analysen av mötebranschen ”Trends watch report”.

Davidson är ett orakel i branschen, anlitad överallt, som denna månad har 13 länder i sin resekalender. Hans analys är en viktig vägledning för många av dem som är i Barcelona denna veckan.

Med en global mötesbransch som omsätter miljarder av dollar är efterfrågan på överblick och kunskap stor. Det som Davidson förmedlar är försiktig optimism för mötesbranschen. Vilket också är vad alla på mässan i Barcelona vill höra.

  • Ekonomin i USA och Eurozonen är stabilare och växer sakta nästa år men säkert medan Kina, Ryssland och Brasilien kommer ha stora problem de kommande 18 månaderna.
  • Andra-städer kommer starkt (och här nämner Davidson Göteborg som exempel) när arrangörer vill ha mer möten för pengarna, och mindre tid på att exempelvis transportera sig.
  • ”Drag-and-Drop” arenor kommer med ökad delningsekonomi. Någon vill hyra ut sitt hus med trädgård för ett mindre möte och gör detta via en tjänst som till exempel Snapevent. En AirBnb-liknande app som än så länge finns i Paris. Men snart London.
  • Unika upplevelser i samband med möten blir allt viktigare att kunna erbjuda. En finsk kollega berättade hur man lät en grupp mötesdeltagare pimpelfiska på en frusen sjö. Enkelt, vardagligt, gratis och unikt om man inte kommer från Norden.
  • Säkerhet blir allt viktigare för arrangörerna. Inte bara fysisk, utan också IT-säkerhet där man lägger allt större resurser.
Flyktingkrisen på omslaget till tyska Conferences & Incentives

Flyktingkrisen på omslaget till tyska Conferences & Incentives

Flyktingkrisen i Europa påverkar också mötesbranschen. Tyska magasinet Conferences & Incentive Management ägnar tio sidor i sitt senaste nummer åt detta. I Tyskland är de flesta mötesanläggningar offentligt ägda, vilket innebär att flera öppnats för mottagande av flyktingar. Följden kan bli att arrangemang måste flyttas eller ställas in.

Ett litet problem i en stor kris kanske. Men för länder som Tyskland och Sverige så är besöksnäringen en av de effektivaste på att skapa instegsjobb i servicesektorn. Något som kommer bli oerhört viktigt från och med nu och framåt.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.