Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Trender och nytt från den stora mötesvärlden

| Inga kommentarer

IBTM är en av världens största branschmässor för mötesindustrin

Denna vecka har världens mötesindustri samlats på den stora mässan IBTM World i Barcelona. Premiär för Göteborg att visa upp sig på egen hand. Här är en rapport från mässgolvet.

Sverige har många år haft en monter på IBTM där alla svenska destinationer ställt ut gemensamt. Men i år finns den inte. Därför valde Göteborg att satsa på en egen hand. Tillsammans med Svenska Mässan/Gothia Towers, Åbymässan, Elite Hotels och Nordic Choice Hotels så visar mötesstaden Göteborg upp sig som enda svenska destination för agenter, arrangörer och organisationer från hela världen. På tre dagar har det varit runt 150 individuella inbokade möten i Göteborgs monter.

De andra nordiska länderna satsar stort. Danmark, Finland, Norge, Island och Färöarna har stora ytor strax intill Göteborgs. Längre bort de stora jättarna som Italien, Spanien, Korea, Abu Dhabi, New York, Moskva och rätt många till.

Mötesindustrin växer och konkurrensen är stenhård för dem som vill finnas med på den internationella mötesarenan. Många bygger nytt och stort. Den som vill roa sig med siffror kan försöka begripa hur stort 20 000 kvadratmeter ny golvyta är (Berlin) eller 500 miljoner euro investeringar på tio år (Frankrike). Och vad den konkurrensen innebär för en mindre destination.

Göteborgs hållbara monter med känsla av sjöbod.

Göteborg sticker ut, bara inte genom att vara enda svenska på plats. Utan också genom att vara den dokumenterat mest hållbara destinationen. Prisskåpet med Global Destination Sustainability Awards för åren 2016, 2017, 2018 och 2019 är på plats liksom utmärkelsen för European Capital of Smart City Tourism 2020.

Montern är ett litet mästerbygge av den lokala byrån Transfodesign som har lyckats skapa en västkustsk sjöbod. Komplett med fisknät och sjögräsmatta. Allt tillverkat av återvunnet och återanvänt material.

Det ligger rätt i tiden. Sustainability är en av de megatrender inom mötesindustrin som pekas ut i den årliga IBTM World Trends Watch som släpptes första dagen. Den som vill veta vilka utmaningarna och trenderna i branschen är just nu hittar hela rapporten här.

Guy Biigwood har märkt hur hållbarhet gått från ointressant till hett ämne.

– När jag började prata om hållbarhet i den här industrin för fem år sedan var det som att köra huvudet i en vägg. Numera frågar alla efter det, säger Guy Bigwood som startade Global Destinations Sustainability Index och är en efterfrågad talare i hela världen.

Vid sidan av Sustainability så är Smart ett populärt begrepp och i hallen intill IBTM här i Barcelona pågår en annan jättemässa: Smart City Expo World Congress, med teknikjättar som Microsoft och Huawei bland de många utställarna.

Mötesindustrin lever mycket av vad som händer i den övriga industrin. Nya innovationer inom branscher som Automotive med självkörande bilar kommer kräva samarbeten av helt nytt slag inom digitalisering och teknisk utveckling. Detta kommer öka behovet av möten, både virtuella och verkliga.

Den som inte har lust att satsa på en monter kan hyra ett litet hus och ha sina möten i. Här hälsar jag på hos Antwerpen.

Förra året stod världen och mötesindustrin på randen av ett väntat kaos. Handelskrig, Brexit, terrordåd, klimatkatastrofer och andra hot tornade upp sig och man trodde att 2019 skulle bli ett år då osäkerhet och lågkonjunktur präglade branschen. Det blev inte riktigt så illa.

– Mycket av det vi sa förra året gäller fortfarande. Men det är också så att det driver innovation och kreativitet att stå på randen av kaos. Man måste hitta nya lösningar och vara uppfinningsrik vilket mötesindustrin har visat sig vara väldigt bra på, säger Alistair Turner som ligger bakom World Trends Watch report.

Delar av säljteamet från Göteborg.

Det gäller förstås alla branscher och industrier. Det som gör mötesvärlden speciell är att den är väldigt beroende av hur det går för de andra: läkemedel, automotive, life science, IT, finans etc. Det är i mycket de forskningsintensiva företagen och akademin i Göteborg som driver kongresser och möten till Svenska Mässan och de andra arenorna. Om ett år får vi veta hur väl trendspaningen stämde.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.