Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Trängsel i sommareuropa och ökat intresse för Skandinavien

Kajakpaddling i solnedgången är vad många drömmer och googlar om, samtidigt är det stadsturismen som växer mest.

Sverige har varit skönt i sommar. Den svala värmen har lockat besökare till campingar, hotell och badplatser. Medan flera stora turistorter i Europa blivit alltmer överbefolkade.
Semestrarna för många svenskar är snart över, men i övriga Europa har högsäsongen just börjat. De som valde att stanna i Sverige i juli har haft hyfsat väder på de flesta håll och det finns gott om både lugna avkopplande platser och mer intensivt storstadsliv.
I början av sommaren kom Tillväxtverkets årliga rapport ”Fakta om svensk turism”. Där konstateras att tillväxten är stabil och att de internationella besökarna fortsätter att öka. Stockholm, Göteborg och Malmö drar ifrån. Sedan 2008 har storstadsregionerna ökat antalet gästnätter med 43 procent medan resten av landet stigit med 16 procent.
Det är lite lustigt då att de vanligaste googlingarna om Sverige är ord som: norrsken, sjöar, ishotell och vandring. Eller att Tillväxtverket som omslagsbild på rapporten väljer tre ensamma fjällvandrare. Det är knappast där som besöksnäringens ekonomiska tillväxt finns. Å andra sidan är ju naturen inte långt borta från varken Avenyn, Stureplan eller Möllevångstorget.

Visita i jobbkampanj
I sommar har Visita drivit en kampanj för att påminna om vilken stor jobbskapare besöksnäringen är. Flera kända kockar är affischnamn. Var femte nytt jobb de senaste tio åren har skapats inom besöksnäringen. Dessutom är nästan 40 procent av företagarna och de anställda utlandsfödda.

AirBnB störst men allt fler vill begränsa
Bokningssajten AirBnB gick i våras förbi de andra stora bokningsjättarna på marknaden i antal besökare. 107 miljoner besökare första kvartalet är 31 procent fler än året innan och mer än booking, hotels, expedia och de andra. Samtidigt inför allt fler städer restriktioner mot alltför fri uthyrning. Senast i raden är Köpenhamn som diskuterar en maxgräns på 60 nätter per år för uthyrare. Bostäder som köps upp och förvandlas till kommersiella boenden på heltid är ett växande problem.

Stora turiststäder lider av överturism

Det är trångt framför Fontana di Trevi i Rom.

Jag har tidigare skrivit om baksidorna med alltför många turister. I Venedig har de boende fått nog och marscherar på gatorna, skriver Guardian. Här är en film om hur Barcelona försöker tackla följderna av att vara alltför populärt som turistmål. Det går inte att låta bli att undra hur ens turisterna står ut. Samtidigt är det turismen som lyft den katalanska huvudstaden de senaste 25 åren.

Fyra timmar i kö på flygplatsen
När vi ändå är inne på ämnet trängsel; Fyra timmars väntan i säkerhetskontrollen på en flygplats måste väl ändå vara ett av de tråkigaste sätten att använda sin ledighet på? I veckan protesterade de europeiska flygbolagens intresseorganisation Airlines for Europe mot oacceptabla väntetider i bland annat Madrid, Bryssel, Lissabon, Palma, Milano på grund av de mer omfattande säkerhetskontrollerna.

Med tanke på detta är det inte underligt att folk drömmer sig bort genom att googla på sjö, fiske och kajakpaddling.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.