Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Sveriges största branschmöte på Donsö

Särskilda extrafärjor tar deltagarna till Donsö på förmiddagen.

Särskilda extrafärjor tar deltagarna till Donsö på förmiddagen.

Ett av de största mötena håller till på en av de minsta öarna. Donsö i Göteborgs skärgård har i två dagar samlat internationella shippingbranschen. En konferens och mässa som lyfter hembygden och sjöfartsstaden.

Det finns flera saker som gör Donsö Shipping Meet till en mycket speciell händelse. Inte bara för att det är Sveriges största shipping-event med 165 utställande företag och över 1 000 deltagare från hela världen. Inte heller bara att det lockar de tyngsta namn i branschen. Inte heller bara att det hålls på en av de vackraste mötesarenorna i världen – Göteborgs skärgård.

Det riktigt speciella är att det organiseras helt av de bosatta på Donsö själva, alltifrån byggnationer till chaufförer och frivilliga, samt att överskottet går till öns ideella organisationer.

Alla lämpliga lokaler på ön används.

Alla lämpliga lokaler på ön används.

Väderprognosen utlovade stora mängder regn de kommande två dagarna när DSM15, som det kallas, startade i tisdags morse. Som tur var blev det mest lite skurar vilket säkert alla kostymklädda gäster var tacksamma för som promenerade kilometern mellan Donsö hamn och mässområdet vid idrottsplatsen.

Det finns många sätt att transportera sig från färjan upp till mötesområdet.

Det finns många sätt att transportera sig från färjan upp till mötesområdet.

Donsö har 1 500 invånare och elva rederier. Om det är någonstans som Göteborgs tradition som sjöfartsstad är stark, så är det här. Just nu är det en bransch i medvind som har börjat investera i nya fartyg igen efter finanskrisen. Därför är också alla montrar i utställningshallen fulla, både i idrottshallen och den tillfälliga byggnaden.

– Intresset har varit stort och vi har fått tacka nej till fler på grund av platsbrist. Detta är fjärde gången som mötet arrangeras och det har växt för varje gång, säger Per Barkman som varit med sedan starten och den som närmast kan kallas ”mässgeneral”.

Per Barkman är den som närmast kan kallas "mässgeneral" men hela lokalsamhället är engagerat.

Per Barkman är den som närmast kan kallas ”mässgeneral” men hela lokalsamhället är engagerat.

– Denna gång har vi fyllt tre stora hotell i stan, och fick ändå ordna rum på andra håll. Så det finns en stabil grund nu att bygga på inför nästa möte om två år. Detta är ett oerhört kostnadseffektivt möte för utställarna att vara med på jämfört med de stora europeiska mässorna.

Allt arbete med mötet görs av lokalbefolkningen på Donsö. Förutom vissa specialister som hyrts in. En sådan var näringslivsjournalisten Carolina Neurath som var moderator i paneldiskussionen med Carl Bennet, Dan Sten Olsson och Torbjörn Törnqvist. Den samlade runt 500 åhörare. 

Mer än dubbelt så många, 1 104 personer, deltog i tisdagskvällens bankett i en tillfällig byggnad i Donsö hamn. Maten ansvarade Ola Tulldahl från Styrsö Skäret för.

– Vi gör detta för hembygden och engagerar hela lokalsamhället. Överskottet går in i Donsöstiftelsen där ideell verksamhet kan ansöka om pengar till olika projekt för ungdomar. På så sätt hjälper DSM till att hålla den här ön levande också i framtiden.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.