Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Svenska storstäder vinner matchen om turisterna

Storstäder leder ligan när det gäller att locka utländska turister. Mer än tre gånger så stor ökning som övriga Sverige.

Storstäder leder ligan när det gäller att locka utländska turister. Mer än tre gånger så stor ökning som övriga Sverige.

Utländska turister i Sverige har ökat rejält i år och det är storstäderna som lockar flest. De utländska besökarna spenderar 63 procent av sina hotellnätter i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Ökningen är mer än tre gånger så stor som i övriga landet.

År 2015 går till historien som det mest framgångsrika någonsin för svensk turism. Sverige lockar och Skandinavien är trendigt inom mat, design, kultur och dessutom finns ren luft och vacker natur. Men allra mest attraktivt är storstäderna.

I SCB:s siffror över gästnätter på hotell, stugor och vandrarhem för januari till oktober i år kan man se att Stockholm, Göteborg och Malmö tar allt större bitar av turistkakan. Speciellt gäller det den viktiga och lönsamma gruppen utländska turister. Där är skillnaden enorm.

Av 8 791 946 utländska gästnätter hittills i år så skedde drygt 5,5 miljoner, eller 63 procent, i någon av de tre storstäderna. Utanför storstäderna så har utländska gästnätter ökat med sju procent, vilket är en mycket bra siffra. Men för Stockholm, Göteborg och Malmö så är ökningen 16 procent.

Ännu mer tydlig blir trenden om man räknar i absoluta tal. Jämfört med 2014 så har det gjorts 971 000 fler utländska övernattningar i Sverige. Hela 753 000 av dessa gjordes i någon av de tre storstäderna. 218 000 i resten av landet.

Att storstäderna ökar mer än tre gånger så mycket är inte underligt. Medan antalet nya hotellrum i framför allt Göteborg och Malmö ökat kraftigt så har det stått i stort sett stilla i resten av landet. De stora volymerna av hotellgäster till kongresser, mässor och stora evenemang kommer till storstäderna. Och det är här som flygplatserna med internationella förbindelser ligger.

Jul på Liseberg

Julstaden med Liseberg är en anledning till att fler reser till Göteborg.

Det följer en internationell trend som leds av växande turistmetropoler som New York, Barcelona, London, Amsterdam eller Berlin.

Mest storstadsturister är amerikaner och britter. Hela 82 procent av gästnätterna från USA spenderades i Stockholm, Göteborg eller Malmö. För Storbritannien var det 75 procent. Tyskar sägs älska svensk natur och röda stugor men 53 procent av dem bodde på hotell i storstaden. För våra närmsta grannar Danmark och Norge är det strax under 50 procent.

Svensk turism är urstark i år. Även de inhemska svenska hotellgästerna har blivit fler, men det är de utländska som alla eftertraktar och som även staten är glada över eftersom de ger exportintäkter. Där är det tydligt att storstäderna är de stora turistmagneterna.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.